Nyheter

Ortviken stoppar produktionen av tidningspapper – 800 får gå

– Efterfrågan på tryckpapper har gått ner stadigt sedan 2007, med någonstans mellan fem och tio procent per år. När sedan coronapandemin kom så har ju den utvecklingen accentuerats ännu mer, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA till Sveriges Radio Ekot.

Den nedåtgående trenden tog sin början redan 2007 och sedan dess har efterfrågan på papper minskat med ca. 40 procent. Bedömningen man gör är att nivåerna på efterfrågan kommer att stå sig. Därför säger man nu upp 800 anställda.

– I stora delar av Europa så prenumererar man inte på tidskrifter och tidningar utan där går man till tidningskiosken och köper dem. Och det säger sig självt att om ett land är nedstängt så kan inte folk gå till någon tidningskiosk och köpa sin tidning, fortsätter Björn Lyngfelt.

Nu investerar SCA 1,5 miljarder i Ortviken istället. Detta för att producera kemiskt förbehandlad termomekanisk massa, massa som används i hygienprodukter och vätskekartong.

– Däremot så genererar den här typen av produkter inte lika stor sysselsättning som tryckpapper, avslutar Björn Lyngfelt