Nyheter

Cirkulärt tänkande på BASTA-dagen

Sammanhängande digitala kedjor av relevant miljöinformation var ett återkommande ämne på BASTA-dagen. Organisationen presenterade också viktiga nyheter sedan sist. Ett tema för konferensen var cirkulär ekonomi, det vill säga att material återvinns och produkter återanvänds på ett hållbart sätt.

På gång i svensk och EU-lagstiftning

Erik Gravenfors, som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, redogjorde för nyheter och uppdateringar från EU. EU har presenterat en strategi för ett hållbart samhälle – ”Den europeiska gröna given” – som i flera delar har bäring på byggbranschen och BASTA:s arbete. Ett av målen är att bygga och renovera på ett energi- och resursbesparande sätt. Strategin formulerar också en separat kemikaliestrategi för en giftfri miljö.

I den nya kemikaliestrategin för hållbarhet – På väg mot en giftfri miljö – är ett av syftena att öka kemikalieindustrins globala konkurrenskraft genom att utveckla säkra och hållbara kemikalier som fungerar i en cirkulär ekonomi. Detta mål har också koppling till EU:s handlingsplan för cirkulär ekonomi. Hållbara kemikalier ska gynna giftfria kretslopp och minimera innehåll av potentiellt skadliga ämnen.

Erik Gravenfors nämnde också PRIO som är ett verktyg för att producenter och andra företag ska kunna byta ut farliga ämnen i varor och kemiska produkter. PRIO har nu uppdaterade kriterier för allergiframkallande ämnen, PFAS, fluorerade växthusgaser samt nya sökfunktioner på material och batchvis sökning.

Plaståtervinning svårt

Byggsektorn förbrukar årligen 262000 ton plast. Och varje år uppstår 152000 ton plastavfall. Endast 0,8 procent av detta materialåtervinns.

– Utmaningen är att de olika plastsorterna inte går att återvinna blandade tillsammans, berättar Alexandra Almasi, projektledare på IVL.

De olika sorterna – PVC, PE, PS och PP – måste sorteras vid källan. Några företag har fungerande rutiner, exempelvis Roofcollect och GBR Golvåtervinning. För ett effektivt resursutnyttjande och bra återvinning behöver aspekter på denna beaktas i byggprojektets alla faser, bland annat att konstruera byggnaden så att återvinning underlättas. Producenter av byggvaror bör också ha återvinning i åtanke redan när produkterna utvecklas.

– Vi vill ju jobba för en klimatsmart ekonomi. Den här dagen visade att vi kommit en bra bit på väg mot cirkularitet. Kanske fattas bara en del i gemensam syn på termer inom området. Vi arbetar ju för ett giftfritt byggande. Detta handlar nu inte enbart om arbetsmiljön under byggproduktionen och exponeringsrisker för brukarna av huset under driftsfasen. Det handlar också om att utan risk kunna återvinna och återbruka för cirkularitet, avslutade Sussi Wetterlin, vd för BASTA.

Bild av Hans Braxmeier