Nyheter

Ardian köper finska energibolaget Nevel

Det franska investeringsbolaget Ardian köper hela aktiestocken i det finska Nevel Oy som är verksam inom fjärrvärme och som erbjuder energilösningar till industrin.

Nevel ägs helt av den finska Vapo koncernen och har verksamhet i Finland, Sverige och Estland med över 130 energiproduktionsanläggningar och över 40 fjärrvärmenät. Nevels omsättning uppgick till 101 miljoner euro 2019. Köpeavtalet undertecknades 31.10. Affären förutsätter ännu godkännande av konkurrensmyndigheten i Finland.

– Nevel passar perfekt in i vår strategi med sikte på hållbar utveckling på den nordiska marknaden. Nevels affärsidé bygger på att utveckla infrastrukturlösningar för kommuner, fastigheter och industri. Vi har rätt långt gemensamma mål och vi tror att utvecklingen i Nevel ytterligare får fart genom den här investeringen, säger Simo Santavirta, Ardians direktör för infrastrukturfonden.

Ardian ser goda möjligheter till utveckling och expansion av affärsverksamheten i Finland, Sverige och Estland bland annat inom energiförsörjning för industri och fastigheter.

– Vi satsar på tillväxt genom investeringar och anställning av mera personal. Tyngdpunkten i våra nyinvesteringar ligger i att förbättra produktionsanläggningarna, effektivera näten samt på att göra verksamheten miljövänligare. Planeringen av projekten inleds omedelbart efter förvärvet. Kostnaderna för investeringsprogrammet är i storleksklass över tio miljoner euro. Avsikten är också att starta ett rekryteringsprogram för specialistfunktioner i Finland och Sverige, uppger Eero Auranne, styrelseordförande för Enordic som ansvarar för administrationen av investeringarna i Norden.

Företagsköpet förutsätter ännu godkännande av Konkurrens- och konsumentverket i Finland. Ardian har inte konkurrerande eller överlappande verksamhet i Finland eller i Norden.