Nyheter

Epiroc vinner stor order för utrustning i Ryssland

Epiroc har vunnit en betydande order från Norilsk Nickel för gruvutrustning underjord som kommer att stärka säkerheten samt säkra en effektiv utveckling av gruvdriften.

Norilsk Nickel är en av världens största producenter av nickel, palladium, platina och koppar och har ett starkt fokus på automation och nya teknologier. Gruvbolaget har beställt Epirocs riggar Boltec M och Cabletec M för användning i gruvorna Oktyabrskiy, Mayak och Komsomolskiy i Ryssland med syfte att förstärka berget underjord på det säkraste och produktivaste sättet.

Flera av Boltec-maskinerna kommer att vara utrustade med det nya automatiska bulkresin-systemet, en nyckelkomponent i Epirocs mekaniserade bultningsutveckling. Bulkresin-systemet i kombination med självborrande bultar är speciellt effektivt i svåra och ostabila bergförhållanden.

Ordern har ett värde över MSEK 100 och bokades under tredje kvartalet 2020. Utrustningen kommer att levereras från tillverkningsenheten i Örebro under fjärde kvartalet 2020.

Norilsk Nickel har varit en Epiroc-kund i många år, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef. Vi är stolta över att spela en nyckelroll då detta framåtsträvande gruvbolag nu tar nästa steg i sitt engagemang för säkerhet och produktivitet med vår senaste teknologi.

Ett av de svårare bergförstärkningsmomenten i gruv- och tunnelverksamhet underjord är installation av långvariga bergbultar i dåliga bergförhållanden. Traditionellt har därför bergbultning ofta varit flaskhalsen inom borr- och sprängningscykeln.

För att lösa detta lanserade Epiroc under 2019 bulkresin-system för bergbultning underjord, vilket är ett snabbare, mer pålitligt och kostnadseffektivt bultningsalternativ för långlivad bergförstärkning i svåra bergförhållanden.