Nyheter

Viktig ny affär för Flow Below: Mäter bräddutsläpp på Österlen

Viktig ny affär för Flow Below kommer att göra miljönytta på Österlen. Tjugo trådlösa sensorer för mer exakt breddövervakning ska levereras till Österlen VA i december.

Uminova Innovations inkubatorolag Flow Below har vunnit en direktupphandling som innebär att bolaget ska hjälpa nybildade Österlen VA, kommunerna Simrishamns och Tomelillas samägda vatten- och avloppsbolag, med effektivare bräddövervakning på ledningsnät. Jackpot för miljön, och en viktig affär för det Umeåbaserade startupbolaget.

För mycket vatten i avloppsnäten, efter exempelvis intensivt regnande, innebär risk för översvämningar. Därför är ledningsnäten designade för att släppa ut överskottsvatten i sjöar eller liknande, så kallade bräddpunkter. Men utsläpp av orenat vatten är inte bra för miljön. VA-bolagen måste därför mäta och beräkna sina utsläpp, och regelbundet rapportera in data till länsstyrelserna. Så har det varit sedan nittiotalet. Men den mätmetod som används inom branschen är uråldrig och trubbig.

Ny teknik ersätter snöre

– Många VA-bolag mäter fortfarande sina bräddutsläpp på ledningsnät med en bit frigolit i ett snöre som placeras i avloppsrören. Om biten frigolit åker ut i röret kan man konstatera att ett bräddutsläpp skett. Men inte hur stort eller när det skett. Våra strömsnåla sensorer med trådlös dataöverföring placeras i brunnarna och gör noggrannare bräddövervakning enkel, säger Fredrik Sahl, grundare till Flow Below.

I december ska Flow Below leverera 20 sensorer till Österlen VA. Just nu jobbar teamet för fullt med att sätta samman utrustningen.

– Det här är förstås ett jättefint referenscase för oss. Men det är också så roligt att en liten aktör som Österlen VA går i bräschen, tar sitt ansvar och visar att det inte längre finns någon ursäkt för att se mellan fingrarna när det kommer till trubbig bräddövervakning. Vi hoppas förstås att alla andra kommunala VA-bolag ska känna sig sporrade att använda vår IoT-teknik för att lösa problemet.

Om Flow Below

Flow Below AB levererar sensorbaserade lösningar till bolag och kommunala förvaltningar inom vatten- och avlopp. Huvudsakliga fokusområden är övervakning av bräddpunkter och kartering av tillskottsvatten.