Nyheter

Fyra timmar om dagen: Så länge klarar sig svenskarna utan el

Idag är majoriteten av svenskarna ständigt uppkopplade och tar tillgången till elektricitet för givet. Men hur skulle svenskarna egentligen klara sig utan el? Och hur länge skulle de klara sig?

En ny undersökning från Greenely visar att majoriteten svarar att de skulle uthärda mellan tre och fem timmar om dygnet utan el. Samtidigt menar nästan var tionde att de skulle klara sig helt utan el.

I dagens uppkopplade samhälle blir el en allt viktigare faktor i vardagen. En ny undersökning från energiappen Greenely visar hur länge svenskarna tror att de skulle klara sig utan el. Nästan var femte uppger att de skulle hantera två timmar eller färre per dygn. 18 procent uppger att de klarar sig tre till fem timmar. Bevisligen finns ett stort elbehov i landet. Trots dettas varar nästan var tionde att de skulle klara sig helt utan el i sitt hushåll.

–Den totala energianvändningen i Sverige har de senaste tio åren varit relativt konstant så även användningen bland hushåll. Med ny teknik gör vi oss allt mer beroende av el och använder den oftare men utvecklingen medför också tjänster och produkter som drar mindre energi. Många svenskar kan nog klara sig längre än vad de tror, men det är förståeligt att det kan vara svårt att tänka sig en längre period under ett dygn utan de bekvämligheter som el medför, säger Tanmoy Bari, vd på Greenely.

Sju av tio försöker minska sin elanvändning

Undersökningen visar också att svenskarna är mån om att sänka sin energianvändning. Hela sju av tio svarar att de aktivt försöker minska sin elförbrukning.Främsta sättet att dra ner på användningen är att släcka lampor, byta till energisnåla lampor och försöka fylla disk-och tvättmaskiner så de inte körs halvfulla.

Samtidigt menar Greenelys vd Tanmoy Bari att lysande lampor är något som färre bör fokusera på:

– Många svenskar har hört att man ska släcka lampor som inte behöver användas. Men de flesta lampor i hemmen är idag LED-lampor, vilket knappt innebär någon förbrukning. Det som istället kommer påverka hemmens förbrukning mest framöver är ökningen avel-och hybridbilar. Så om du vill sänka din elkostnad samtidigt som du gör klimatet en tjänst kan du låta lamporna lysa och istället ladda bilen när elpriserna är lägre, säger Tanmoy Bari, vd på Greenely.