Nyheter

Nu lägger EU-kommissionen fram sitt åtgärdspaket: Unionens kemikaliereglering ska skärpas

Coronakrisen har gjort det tydligt att kemiindustrin är för viktig som producent av nödvändiga kemikalier och varor som behövs för att skydda folkhälsan. I veckan lägger EU-kommissionen fram sitt åtgärdspaket kring hur unionens kemikaliereglering ska skärpas och förenklas.

― Vi hoppas på en proportionerlig, robust och vetenskaplig approach. Bara då kan vi hantera riskerna samtidigt som vi tar till vara alla de fördelar kemikalier kan ge vårt samhälle, säger Kristina Neimert Carne, sakkunnig kemikaliefrågor på IKEM.

EU:s kemikalielagstiftning REACH är redan nu världens mest omfattande kemikalieregelverk. Men det är också krångligt. Det kritiseras även för att inte skydda konsumenterna tillräckligt. När EU-kommissionen nu presenterar sitt åtgärdspaket är det därför meningen att kemikaliereglering ska både skärpas och förenklas.

REACH-lagstiftningen är oerhört stark som den är, men den kan förstås bli ännu bättre om de brister som kommissionen, EU:s kemikaliemyndighet ECHA och industrin arbetar med åtgärdas. För oss inom industrin är det viktigt att framhålla att det är ett långsiktiga och uthålligt arbetet som behövs, säger Kristina Neimert Carne.

IKEM vill därför att lagstiftningsprocessen ska bli mer enhetlig, att dubbelarbete ska elimineras och att tillsynen, särskilt på importerade produkter, ska bli bättre. Allt för att säkerställa att den lagstiftningen som finns på plats får avsedd effekt.

Vi ser fram emot att ta del av kommissionens kemikaliestrategi för hållbarhet och har höga förväntningar på att den balanserar behovet av en trygg tillgång till samhällsviktiga kemikalier, tillgång till kemikalier och material för att klara klimatkrisen och behovet av att skydda människor och miljö mot oönskade effekter av felaktigt hanterade kemikalier.

96% av alla tillverkade varor är beroende av kemi. Därför ser kemiindustrin det som en enorm möjlighet och också ett stort ansvar att fortsätta producera kemikalier och att genom produktutveckling göra dem mer hållbara. Kemiindustrin vill vara med och stärka EU:s möjligheter att gå stärkta ur coronakrisen.

Kemikalier behövs för att producera skyddsutrustning, desinfektionsmedel, läkemedel, batterier, vindturbiner och solceller, listan kan göras lång på allt vi behöver i ett hållbart samhälle. Då gäller det att skapa ett regelverk som skyddar konsumenterna utan att sätta hämsko på produktutveckling och innovationer, säger Kristina Neimert Carne.

Enligt IKEM bör den kommande strategin bygga på tre viktiga områden:

1.Förbättring av nuvarande regelverk

2.Innovation och produktutveckling

3.Tillsyn och regelefterlevnad

Förbättring av nuvarande regelverk

Kommissionen har vid flertalet tillfällen slagit fast att REACH-lagstiftningen fungerar, om än med ett visst behov av förbättringar inom några områden. IKEM instämmer i den analysen.

IKEM vill se en proportionerlig, robust och vetenskaplig approach till nya komplexa frågeställningar. Frågor som coctaileffekter, gruppvis hantering av ämnen, hormonstörande ämnen och mikroplaster har diskuterats länge och det är viktiga områden att adressera. Samtidigt vilar de på mycket komplex vetenskaplig grund. IKEM förutsätter därför att kommissionen kommer att hantera de här frågorna utifrån den komplexitet som de innebär så att lagstiftningen blir fortsatt konsekvent och vilar på vetenskaplig grund.

Innovation och produktutveckling

Kemikalier spelar en enormt viktig roll när det gäller samhällets möjlighet att bli cirkulärt och resurseffektivt samt för att minska klimatavtrycket. Industrin, både kemiindustrin och de som vidareutvecklar produkter med hjälp av kemikalier, behöver vara fortsatt innovativa. Det behövs kontinuerlig produktutveckling om oönskade kemikalier ska kunna substitueras. Det behövs även nya digitala verktyg för att effektivisera och förbättra riskbedömningen.

Industri, akademi och myndigheter behöver samverka kring utvecklingen av metoder och forskningsplattformar. Fokus måste flyttas från en farodriven substitution till en som vilar på en mer holistisk hållbarhetssyn. Det behövs ett brett accepterat och definierat ramverk för begreppet ”sustainable-by-design”.

Tillsyn och regelefterlevnad

Över 90% av alla kemikalier som inte uppfyller EU-lagstiftning härrör från länder utanför EU. All skärpning av EU-lagstiftning måste leda till motsvarande skärpning av tillsyn och implementering, så att lagstiftningen får avsedd effekt. Detta gäller särskilt internetförsäljning och illegal import.

KemI genomförde nyligen en tillsynskampanj tillsammans med tullverket som visade att 75% av alla varor med brister kom från länder utanför EU. För att komma till rätta med otillåtna kemikalier behövs en samordnad tillsyn inom hela EU där olika myndigheter samarbetar. Kommissionen måste också se till att tillsyn sker på samma villkor i alla medlemsländer för att säkerställa lika konkurrens på den inre marknaden.

Bild av MonikaP