Nyheter

EU-projekt i Malmö dämpar kapacitetsbristen genom flexiblare elanvändning

I EU-projektet CLUE ska miljöförvaltningen i Malmö tillsammans med privata aktörer och forskningsinstitut bidra till lösningar till Malmös elförsörjning. Målet är att minska effekttoppar genom bättre samverkan och ökad förståelse.

Malmö har en kraftig befolkningstillväxt och en ökad elektrifiering av samhället leder till ett stort elbehov. Energibehovet hos den växande befolkningen måste alltså mötas med de resurser som finns men användas effektivare.

Miljöförvaltningen ska, tillsammans med flera andra aktörer, försöka minska belastningen på elnätet med färre efterfrågetoppar genom projektet CLUE (Koncept, planering, demonstration och replikering av Lokala Användarvänliga Energisamhällen).

Fyra olika tester ska genomföras i Malmö, bland annat med smart laddning av elbilar och användning av storskaligt batteri. Målet är att testerna ska ge lärdomar som kan användas för att skynda på omställningen till ett hållbart energisystem.

Projektet ska öka förståelsen för hur samverkan bland olika aktörer, både myndigheter och privata, leder till ökad flexibilitet i elnätet.

Projektet pågår till 15 december 2022 och finansieras med stöd av Energimyndigheten.

Förutom miljöförvaltningen deltar även E.ON Energidistribution AB, E.ON Energilösningar AB, Lunds universitet, Parkering Malmö AB, Rise Research Institutes Of Sweden AB, Serneke Group AB, Vasakronan AB samt 14 ytterligare samarbetspartners i Skottland, Tyskland och Österrike i projektet.