Nyheter

Nätverket vindkraftens klimatnytta: ”Starkt stöd för vindkraften – kraftig utbyggnad planeras”

Anders Wijkman, med flera från Nätverket vindkraftens klimatnytta kommenterar i en debattartikel i Dagens Nyheter om Naturvårdsverket och Energimyndighetens initiativ för att skapa förutsättningar för en utbyggnad av vindkraften i Sverige

”Vindkraften spelar en helt avgörande roll för en klimatsmart elektrifiering. Dessutom skapar den nya jobb under byggnation och drift, ökar skatteintäkterna, pressar elpriset och attraherar elintensiva anläggningar och företag att etablera sig i Sverige och i de kommuner där vindkraften byggs ut.

Därför är det mycket positivt att Naturvårdsverket och Energimyndigheten, inom ramen för sin strategi för en hållbar vindkraftsutbyggnad, vill skapa förutsättningar för att öka vindkraftens elproduktion från 20 TWh år 2019 till 100 TWh 2040, varav 80 TWh är landbaserad. Det skulle innebära att vindkraften skulle stå för mer än halva Sveriges elanvändning. Ändå kommer det att behövas färre vindkraftverk än vi har i dag, tack vare den tekniska utvecklingen med större, högre och effektivare verk.”

”Det kommunala vetot har sedan 2014 stoppat minst 1.277 vindkraftverk under pågående tillståndsprocess. Ett sätt att påverka utvecklingen skulle vara att låta kommunerna få ta del av fastighetsskatten från vindkraft, cirka 17 miljoner kronor om året för varje ny TWh vindkraft i kommunen (denna summa reduceras något efter hand).”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/starkt-stod-for-vindkraften-kraftig-utbyggnad-planeras/