Nyheter

Största vindkraftsatsningen i Alingsås har börjat byggas

RES Norden bygger en ny vindkraftpark i Rödeneområdet på en höjdplatå som ligger i Alingsås och Vårgårda kommuner. Totalt 13 turbiner ska från början av 2022 leverera cirka 220 GWh per år.

Anläggningen har utvecklats av RES Norden, som också bygger och kommer att drifta vindkraftparken.

Området, som i huvudsak är skogsmark, är cirka 1250 hektar stort och ligger på 140 till 170 meter över havet på den så kallade Rödeneplatån nordväst om Alingsås tätort. Högsta nivån finns i den södra delen av området. Det arrenderas i långa avtal med ett 40-tal markägare. Elva av de 13 turbinerna kommer att ligga i Alingsås kommun och två av dem i angränsande Vårgårda kommun.

Totalhöjd på 200 meter

Vindkraftverken får en totalhöjd på 200 meter och en rotordiameter på 155 meter. Det betyder att tornet, mäter 122,5 meter. Två av verken kommer dock att bli 20 meter lägre. Alla vindkraftverken kommer att vara synliga från sjön Mjörns strand, men de döljs i stor utsträckning av landskapets topografi.

RES Norden, som tidigare gick under namnet Nordisk Vindkraft, är en del i ett brittiskt företag, RES som beskrivs som världens största privata aktör inom förnyelsebar energi.

Vart och ett av de 13 verken får en effekt på 6,6 MW eller en samlad effekt om 86 MW. Den årliga produktionen beräknas uppgå till 200-220 GWh, tillräckligt för att försörja 40 000 hushåll med el.

Vindkraftparkens interna nät får en spänning om 30 kV som transformeras upp till 130 kV när den går över till Vattenfalls nät.

RES Norden färdigställer vindkraftparken till det franska investmentbolaget Mirova som nu är ägare av bolaget Rödene Vindkraft AB, men anläggningen kommer att driftas av RES Norden.

Ursprungliga ambitionen har reviderats

Området har utpekats som lämpligt för vindkraftsproduktion i den översiktsplan som Alingsås kommun har gjort. Dock var tillståndsprocessen utdragen. Första

ansökningarna gjordes redan 2012. Bland annat har strandskydds- och fågellivsfrågor hanterats. Efter kommunal tillstyrkan och positivt besked från länsstyrelsen blev det nej i mark- och miljödomstolen. Efter revidering av planen blev det slutligen klartecken från mark- och miljööverdomstolen.

– Ursprungligen gällde våra planer en park med 22 turbiner, Dessa har vi fått revidera, men den tekniska utvecklingen går fort och de 13 verk vi nu bygger kommer att producera lika mycket el som de som ursprungligen planerades, säger Tobias Bogeskär, som är RES Nordens projektledare för Rödene.

– Det är klart att det finns olika åsikter om en sådan här satsning, särskilt som den ligger så nära en stad. Samtidigt är det lätt att se nyttan, då elproduktionen i direkt närhet till staden kommer att vara lika mycket som Alingsås Energi hanterar i sitt nät.

Turbinerna skeppas till Sverige

I höst har markarbetena i Rödeneområdet påbörjats. Det handlar om skogsavverkning och framdragning av vägar samt byggandet av kranplatser för resningen av verken och fundament för respektive verk. Och inte minst det interna elnätet. Veidekke är totalentreprenör för dessa arbeten. Turbinerna kommer att levereras från Siemens/Gamesa med början i september 2021 och i december 2021 kommer man att kunna se verken resta. Efter en testperiod beräknas parken vara klar för drift andra kvartalet 2022.

– Turbinerna levereras till Sverige sjövägen via Uddevalla hamn och transporteras in från Vårgårda österifrån. De börjar skeppas sommaren 2021 och kommer med fordonstransport i september/oktober för att sedan börja resas i september till december, säger Tobias Bogeskär.

FAKTA:

Byggherre: RES Renewable Norden AB

Totalentreprenör: Veidekke

Totalentreprenör för transformatorstationen på området: Abeka

Turbinleverantör: Siemens/Gamesa