Nyheter

Holmen satsar på förnybar el i Blåbergslidens vindpark

Nu pågår som bäst bygget av markinfrastruktur till Blåbergslidens vindpark cirka fem mil från Skellefteå. Det är Holmen som står bakom den storskaliga anläggningen som uppförs på egen mark. Årsproduktionen bedöms till 400–450 GWh vilket innebär ett viktigt tillskott av förnybar el.

Blåbergslidens vindpark kommer att omfatta 26 vindkraftverk med vardera 5,5 MW effekt. Leverantör är GE Renewable Sweden AB och vindkraftmodellen är en relativt ny produkt som utgör den största i företagets Cypress-familj.

Navhöjden är 121 meter och bladens längd 78 meter. Blåbergsliden ligger ungefär 250 meter över havet och med Burträsk som närmaste samhälle. Klimatet är inte extremt men kan ändå vara lite utmanande med sydliga mått mätt. Vindkraftverken kommer att vara utrustade med detektorer som reagerar för obalans där isbeläggning kan vara en orsak. Styrsystemet tar hänsyn till detta och även till effektnedgångar som kan indikera isbeläggning. Styrsystemet utvärderar indata och kan automatiskt stoppa driften.

Stor investering

Projektet har en budget på 1,3 miljarder kronor som omfattar vindkraftverk, kranplatser och annan infrastruktur i vindparken samt elkraftsystem med transformatorstation inom parken. Dessutom anläggning av 9 kilometer nya vägar och förstärkning av 15 kilometer befintliga vägar.

Den centrala transformatorn transformerar upp strömmen till 170 kV innan den matas till nätet som ägs av Skellefteå Kraft Elnät AB.

– Tack vare flera vindkraftsatsningar i trakterna kring Skellefteå är nätet redan bra utbyggt, bland annat med ledningar till den befintliga Krångfors stamnätstation, berättar Åke Nyhlén, som är projektledare hos Holmen Energi AB. Exempelvis tas en ledning från Botsmark till Krångfors i drift nu i dagarna.

Gränssnittet mellan Blåbergslidens egna nät och Skellefteåkrafts nät går där transformatorstationen matar ut 170 kV till nätet. Stationen kommer att levereras av Omexom och ska bestå av två stycken 80 MVA transformatorer.

– Lösningen med två transformatorer är bra dels för att skapa redundans. Det går att göra underhåll och reparationer på den ena medan man kör reducerad effekt på den andra. Dels är det bra att hålla nere vikterna på delarna som nästa sommar ska transporteras till vindparken, förklarar Åke Nyhlén.

Enkel organisation

Projektet har en enkel organisation med Svevia som totalentreprenör för infrastruktur inom parken, inklusive vägar, kranplaner och internt elnät, dessutom för vägar till parken. För betongsproduktionen kommer Svevia att använda en mobil betongfabrik som flyttas runt allteftersom gjutningarna fortskrider. När Svevia är klara tar GE vid som totalentreprenör för vindkraftverken och driftsättningen.

– Vi vill ha ett enkelt upplägg, fortsätter Åke Nyhlén. Alla vägar ska göras klara före vintern och alla kranplaner ska stå färdiga senast i slutet av november. Inte minst vägarnas bärighet är viktig eftersom de tunga transporterna ska göras med början i skiftet maj/juni då GE tar vid efter Svevia och då det råder tjällossning. Tidplanen är tajt, särskilt som siktet är inställt på att vindkraftparken ska tas i bruk i slutet av 2021.

När det hela står klart kommer Blåbergslidens vindpark att ge ett betydande bidrag av förnybar el.

– Investeringen känns helt rätt med tanke på de industrisatsningar som görs i regionen med bland annan Northvolts batterifabrik som kommer att behöva en hel del elkraft, avslutar Åke Nyhlén.

FAKTA

Tidplan: april 2020 – slutet 2021

Byggherre: Blåbergsliden Vind AB, helägt av Holmen

Totalentreprenör: GE Renewable Sweden AB

Totalentreprenör: Svevia AB

Leverantör, transformatorstation: Omexom

Värde: 1,3 miljarder kronor

På bilden: – Vi vill ha ett enkelt upplägg av projektet, säger Åke Nyhlén, projektledare hos Holmen Energi