Nyheter

Centerpartiet: ”Regeringens proposition kostar sydsvenska elkonsumenter 8 miljarder”

Regeringen måste nu dra tillbaka det undermåliga lagförslag som gynnar elnätsägarna på konsumenternas bekostnad. Centerpartiet kommer agera för att fälla förslaget i riksdagen, skriver Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet och Niels Paarup-Petersen , riksdagsledamot i Malmö för Centerpartiet i en debattartikel i Kvällsposten idag:

”Redan när avtalets slöts var Centerpartiet kritiskt till utformningen. Nu stärks den kritiken när det blir tydligt att de lösningar som presenterats snarare handlar om ökade kostnader för konsumenter än investeringskrav på nätbolagen. Svenska Kraftnät löser symptomen tills stamnätet är utbyggt 2024 genom en 7-punktslista, det är inget som skulle avhjälpas med ökade elnätsavgifter från E.ON och andra elnätsägare. Tyvärr är inte heller Svenska Kraftnät utan fel i det här. Enligt deras egna planer från 2013 skulle de här problemen i princip vara lösta inom kort. De planerna, liksom planerna på den stora elkabeln Sydvästlänken, är kraftigt försenade. Det är inte gott nog.”

Debattörerna fortsätter:

”Den proposition som regeringen nu lagt på bordet skulle kosta sydsvenska konsumenter 8 miljarder. Argumenten är att kraven gör att bolagen måste investera pengarna. Sanningen är att kraven är så lågt ställda att några ytterligare investeringar inte behövs annat än de lagkrav på att byta elmätare som redan finns. Kraven är dessutom så satta att det skulle motsvara att elnätet byts ut var 400:e år. Energimarknadsinspektionen, den myndighet som ska övervaka nätbolagen sågar förslaget vid fotknölarna.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/skicka-inte-miljardnota-till-skaningarna-ygeman/