Nyheter

Solör Bioenergi köper Glimåkra biovärme och Hästveda Bioenergi

Idag blev det klart att Solör Bioenergi köper Glimåkra biovärme och Hästveda Bioenergi av Bussme Energy. Köpet, som är ett steg vidare i Solör Bioenergis satsning på att växa inom fjärrvärme, innebär att Solör nu tar över det fulla ansvaret för fjärrvärmen i Glimåkra och Hästveda i nordöstra Skåne.

Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 190 500 användare varje dag. Bolaget finns på 147 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.

Bussme Energy är ett familjeföretag som sedan 2010 driver fjärrvärmeanläggningar i nordöstra Skåne. Nu väljer bolaget att sälja två av sina fem anläggningar till Solör Bioenergi.

– Vi är glada att vi säljer till en stabil köpare som vill utveckla fjärrvärmen i Glimåkra och Hästveda. Solör finns ju redan i området så det är positivt att en aktör som kan området tar över, säger Sven Persson, VD för Bussme Energy.

Fjärrvärmeanläggningarna producerar årligen cirka 10 GWh tillsammans och består av flispannor som förses med flis från lokala leverantörer. Från anläggningen levereras värme till både kommunala och privata fastigheter i Glimåkra och Hästveda, bland annat skolor, äldreboenden, flerfamiljshus och växthus.

– Solör driver idag åtta anläggningar i Skåne, bland annat Hörby, Tomelilla, Broby och Knislinge. Dessa två anläggningar passar väldigt bra in i vår affärsmodell. Att vi nu får möjligheten att överta dessa anläggningar från Bussme är mycket roligt och ytterligare ett steg i vår fortsatt framgångsrika expansion, säger Anders Pettersson, VD Solör Bioenergi Fjärrvärme.

På bilden: Flemming Rasmussen, regionchef Solör Bioenergi Syd och Sven Persson, VD för Bussme Energy

Foto: Jerry Gladh