Nyheter

Det blir ingen utbyggnad av Preemraff i Lysekil

Oljekoncernen Preems nye koncernchefen Magnus Heimburg säger nu i en intervju med Ekot att Preems styrelse beslutat att dra tillbaka sin omdebatterade ansökan om att få bygga ut oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil.

– Jag tycker att det här beskedet är ett väldigt viktigt beslut, det ger en stor tydlighet att vi nu skapar ett fokus på att accelerera den här omställningen mot en förnybar produktion av drivmedel. Så för mig känns det väldigt bra att presentera det här beslutet i dag, säger Magnus Heimburg till Ekot.

– I praktiken innebär beslutet att vi kommer dra tillbaka miljöansökan, vi kommer att avsluta projektet. Det innebär också att vi nu kan frigöra resurser för att accelerera vår förnybara produktion av drivmedel.

Per Bolund, Miljöpartiets språkrör, kommenterar Preems beslut på twitter:

”Den som vågar vinner. Grön politik visar vägen framåt. Bra för Sverige och jobben att industrin förstår och investerar för framtiden”.

– Det är med stor glädje som Jordens Vänner tar emot Preems besked att dra tillbaka sin ansökan om att utöka sin raffinering av fossila bränslen och därmed öka sina utsläpp av växthusgaser. Det här har varit en långt gående kamp för miljörörelsen och tusentals aktivister, kommenterar organisationen Jordens Vänners ordförande, Mikael Sundström, om nyheten.