Nyheter

Nytt solcellsprojekt – Förenklar köp med ny process för prefabricerade soltak

Lundqvist Trävaru, Soltech Energy, Högskolan i Gävle och Lindbäcks Bygg inleder samarbete i nytt solcellsprojekt tillsammans med Piteå Science Park och RISE.

Strax före sommaren beviljade Energimyndigheten 3 miljoner i finansiering för ett samverkansprojekt som ska underlätta för konsumenter att välja soltak istället för traditionella takmaterial. Projektgruppen består av Lundqvist Trävaru, Soltech Energy, Högskolan i Gävle och Lindbäcks Bygg tillsammans med Piteå Science Park och RISE – och nu har de kickat igång projektet ordentligt

– Från tidigare projekt har vi lärt oss att människor ofta tycker att solel känns svårt, komplicerat och att panelerna är fula. Det ska bli jättekul att jobba med att underlätta och göra valet mycket enklare, säger Linnea Rehnberg, innovationsledare på Piteå Science Park.

– På Lundqvist känner vi igen problematiken och tycker att projektet rimmar väldigt väl med vårt mål om att förenkla byggbranschen, instämmer Johan Aldrin, marknadschef på Lundqvist Trävaru.

På plats hos Lundqvist Trävaru visade Johan runt i fabriken och berättade hur de arbetar med att digitalisera byggbranschen och underlätta beställningsprocessen för köparna. Med på mötet var även Anna Svensson, innovationschef på Soltech Energy. Hon visade och berättade om hur Soltech Energy arbetar med att ta fram solpaneler som inte bara är effektiva utan även är lätta att installera och snygga att ha som takmaterial.

– Solpaneler kommer ofta in senare i byggnadsprojekt vilket gör det mer komplicerat att i efterhand installera estetiska byggnadsintegrerade paneler på taket, men i det här projektet kommer vi in tidigt i processen vilket gör att vi kan anpassa solenergisystemet på ett bra sätt redan från början, konstaterar Anna Svensson, innovationschef Soltech Energy

Inom projektet kommer en beräkningsmodell tas fram för att möta solinstrålningen över den 65:e breddgraden. Lundqvist Trävaru kommer sedan att bygga en pilotbyggnad i form av ett garage med soltak från Soltech Energy som takmaterial. Härifrån kommer data samlas in för att verifiera modellen.

Beräkningsmodellen och panelerna kommer även integreras i det digitala beställarverktyg som Lundqvist Trävaru har utvecklat. Ett verktyg där beställaren själv kan bygga och anpassa sitt garage, carport eller fritidshus digitalt och sedan enkelt klicka hem det komplett med bygglovsritningar.

Syftet med projektet är att göra det lika enkelt för köparen att välja ett soltak som ett tak i traditionella material. På så sätt hjälper projektet till att förse de svenska hemmen med mer grön el från byggnadsintegrerade solpaneler.

Projektet pågår fram till och med december 2021 och målet är att under 2022 sälja minst fem prefabricerade byggnader med soltak.