Nyheter

Lansering: Robotslipningsverktyg för kostnadseffektiv slutbearbetning

OnRobot Sander är det senaste tillskottet till OnRobots växande utbud av användarvänliga, applikationscentrerade automationslösningar.

OnRobot har lanserat OnRobot Sander, en helt elektrisk slumpmässig orbitalslipmaskin för automatiserad slutbearbetning, inklusive slipning och polering.

Traditionella automatiserade slipningslösningar kräver ofta en bakgrund inom robotteknik för implementering och underhåll. I och med lanseringen av OnRobot Sander har tillverkningsföretagen nu tillgång till ett enastående, komplett slipverktyg som är enkelt att använda med alla större kollaborativa robotar och lätta industrirobotar.

Det kompletta Sander-paketet innehåller allt OnRobots kunder behöver för att få igång sin slipningsapplikation snabbt och enkelt: ett plug-and-play-slipverktyg, en mängd slip- och polerplattor i standardutförande, mycket användarvänlig programvara, en valfri kraft-/vridmomentsensor och en Grit Changer som möjliggör automatiserad växling mellan olika kornstorlekar utan att en operatör behöver ingripa.

Tar användbarheten ytterligare ett steg

Det är enkelt att programmera olika typer av slutbearbetning på Sander tack vare den intuitiva inbyggda programvaran. Men OnRobot tar funktionaliteten ett steg längre genom att lägga till en ”Spar-funktion” på verktyget som gör att användaren kan ställa in brytpunkter manuellt utan att använda robotens programmeringskonsol. Sander-programvaran levereras med olika planeringsalternativ – handguide, form och punkter, och tillåter användaren att justera rotationshastigheten samt optimera cykeltiden och enhetligheten.

– OnRobot strävar efter att förse små och medelstora företag med prisvärda, applikationscentrerade lösningar som är enkla att installera och underhålla. OnRobot Sander är ett mångsidigt slipverktyg som tillhandahåller alla de funktioner och fördelar som våra kunder förväntar sig av automatiserad slipningsteknik, men utan den komplexitet och det krångel som traditionellt förknippas med automatiserade slipverktyg, förklarar Enrico Krog Iversen, vd för OnRobot.

OnRobot Sander stöder platta, böjda och ojämna delgeometrier och levereras med utbytbara standarddynor som kan användas på en mängd olika material. Genom att lägga till en kraft-/vridmomentsensor kan slipmaskinen anpassa sig till ytvariationer eller partiella felinriktningar samtidigt som den förbättrar konsistensen och kvaliteten och minskar mängden kasserat material. Alla avancerade funktioner i OnRobot Sander stöds på Universal Robots cobotar men verktyget är också enkelt att ansluta till alla större robotmärken.

Sander ger säkrare arbetsmiljö

Slipning är ofta ett smutsigt och farligt arbete som medför en rad potentiella hälsorisker för arbetarna, från fenomenet med ”vita fingrar” som orsakas av handverktyg med hög vibration till lungskador orsakade av partiklar. OnRobot Sander eliminerar dessa risker och använder rena sandpappersskivor från 3M som gör att mer damm kan ledas bort, vilket därmed garanterar en säkrare miljö för de anställda jämfört med konkurrerande system.

– På OnRobot ser vi ett ökat intresse från företag som är helt nya inom robotteknik men som letar efter sätt att komplettera den befintliga arbetskraften med automatisering. Dessa företag söker enkla och användarvänliga lösningar som OnRobot Sander som enkelt kan användas för en mängd olika uppgifter inom varje tillämpningsområde, säger OnRobots vd.