Nyheter

Ny rapport från Teknikföretagen: Högst arbetskraftskostnadsökningar i Sverige i EU

Den svenska ökningstakten för arbetskraftskostnaderna fortsätter trendmässigt att vara högre än i viktiga konkurrentländer. Den var mer än en procentenhet högre än i Västeuropa och euroområdet 2019. Tack vare den svaga svenska kronan är inte kostnadsläget i Sverige alarmerande högt – men en rejäl appreciering av växelkursen skulle snabbt förändra spelplanen.

Det visar Teknikföretagens rapport om industrins arbetskraftskostnader internationellt.

Under 2019 var ökningstakten i Sverige 3,6 procent, enligt Eurostat Labour Cost Index (LCI). Samtidigt var den 2,1 procent i Västeuropa och 2,4 procent i Euroområdet. Den svenska ökningstakten var alltså mer än en procentenhet högre. Förändringstakter för arbetskraftskostnader studeras dock bäst för perioder om flera år. Under hela femårsperioden 2015 t.o.m. 2019 var ökningstakten i Sverige i snitt närmare en procentenhet högre än i Västeuropa och euroområdet per år.

Fortsatt kronförsvagning 2019 bidrog till att det svenska relativa arbetskraftskostnadsläget tillfälligt förbättrades. Det minskade med närmare 2 procent mot såväl Västeuropa som euroområdet jämfört med året innan. Eftersom den svenska kostnadsökningstakten räknat i lokal valuta återigen var högre än i bl.a. euroområdet är det just växelkursutvecklingen som bidragit till förbättringen. Hittills under 2020 har samtidigt det svenska kostnadsläget återigen försämrats på grund av växelkursutvecklingen.

Även om det svenska kostnadsläget i dagsläget inte framstår som alarmerande högt skulle en rejäl appreciering av växelkursen snabbt försämra konkurrensförutsättningarna och förändra spelplanen för industrin i Sverige. Utvecklingen hittills under 2020 ger en försmak av ett sådant förlopp – trots att kronförstärkningen hittills varit relativt blygsam.

– Det är inte osannolikt att kronan återigen stärks så att kursen hamnar på en nivå i storleksordningen 9 SEK per euro. Då skulle det svenska kostnadsläget hamna klart över det västeuropeiska, vilket tydliggör problemet med att den svenska ökningstakten i lokal valuta trendmässigt fortsätter att vara högre än i viktiga konkurrentländer. Det säger Robert Tenselius, ekonom på Teknikföretagen och författare av rapporten.

Internationella jämförelser av kostnadsläget är viktiga för att sätta svenska konkurrensförutsättningar i relation till omvärldens. Därför analyserar Teknikföretagen varje år arbetskraftskostnadernas nivå och ökningstakt i olika europeiska länder samt i övriga OECD-området. Analysen avser tillverkningsindustrin och baseras på statistik från flera internationella källor.

Analysen i rapporten avser tillverkningsindustrin och baseras på statistik från flera internationella källor.