Nyheter

VILPE först ut att använda ett unikt energisystem

VILPE Sveriges moderbolag VILPE Oy investerar stort för att bli energisnålare. Företaget slutar använda oljeuppvärmning och satsar istället på bergvärme i fabriken i Korsholm, i Finland. VILPE är först ut att använda ett unikt energisystem, där man tar till vara spillvärmen från fabrikens maskiner och använder den för att värma fabriksbyggnaden. I systemet har man även byggt in effektiv avkylning samt värmeförvaring.

Korsholmsföretaget VILPE Oy i Finland, som tillverkar ventilations- och takprodukter som också säljs i Sverige, ersätter fabrikens oljeuppvärmning med bergvärme. Bergvärmesystemet kommer dock att skilja sig från vanliga bergvärmelösningar i och med att man helt och hållet tar till vara den spillvärme som uppstår när maskinerna är igång och som normalt skulle gå förlorad. Den nya lösningen är det finländska företaget Tammi Kiinteistötekniikkas idé. Tammi Kiinteistötekniikka utvecklar tekniska lösningar och automatiseringsprodukter i byggbranschen.

– Den nya lösningen innebär att VILPE kan ta till vara spillvärmen helt och hållet och lagra den i marken. Kortfattat är det frågan om ett system som hanterar hela fabrikens spillvärme och energiflöden, säger verkställande direktör Juhani Tammi från Tammi Kiinteistötekniikka, i Vasa i Finland.

VILPE använder redan nu spillvärme för att värma fabriken, men bergvärmesatsningen är ännu ett steg framåt.

– Tidigare kunde man inte ta till vara energin från spillvärmen under sommarmånaderna, men nu kan man lagra den i marken inför höstens och vinterns kyla. VILPEs bergvärmelösning är intressant ur ett tekniskt perspektiv. Eftersom en värmepump är kopplad till systemet går det nu att effektivisera spillvärmen från plastmaskinerna, säger Granlunds regionchef Kai-Kristian Vimpari. Granlund är ett av Finlands ledande konsultföretag inom husteknik.

– Den nya kopplingen gör att man kan styra värmepumpen på ett mångsidigare sätt då dess effekt även kan användas för nerkylning. På det här viset tar man spillvärmen bättre till vara, säger Tammi Kiinteistötekniikkas energiexpert Mikko Pieskä.

VILPE Oy har satsat över en miljon euro på att minska sin energiförbrukning

VILPE gjorde bergvärmeinvesteringen i samband med att företaget byggde ut fabrikens maskinhall, som beräknas stå färdigt i slutet av året. De nya maskinerna kommer att kräva ännu mer nerkylning. Värdet på investeringen är 600 000 euro.

– Vår målsättning är att brunnarna kommer att färdigställas senast i slutet av november. Nästa sommar kommer vi att se hur bra de fungerar. Hur väl systemet fungerar under hårdare köld får vi se under vintern 2021–2022, säger VILPEs tekniska direktör Timo Anttila.

VILPE förlitar sig på att det nya systemet kommer att fungera och man har till exempel noggrant utrett och testat värmebrunnarnas värmelagringskapacitet. Till exempel utförde finländska Vasa universitet ett TRT-test, som visade att värmebrunnarnas värmelagringskapacitet är rimlig.

När hela systemet tas i bruk kommer koldioxidutsläppen att minska avsevärt. VILPEs fabrik förbrukar årligen 100 000 liter olja för uppvärmning, vilket motsvarar 270 ton koldioxidutsläpp. Den elenergi som bergvärmekraftverket kräver kommer dock att öka koldioxidutsläppen med ungefär 60 ton. Investeringen är ändå ekologiskt mer hållbar eftersom VILPE kan minska koldioxidutsläppen med 210 ton. Dessutom minskar koldioxidutsläppen med åtminstone 120 ton eftersom elvärmen byts ut mot golvvärme och man utnyttjar naturlig nerkylning i produktionen. Då kommer de totala årliga utsläppen att minska med 330 ton.

När man även beaktar bergvärmen är VILPEs totala investering i lägre energiförbrukning 1,25 miljoner euro. Till exempel har VILPE över 1040 solpaneler på fabrikstaket och man har även investerat i automatisk och behovsstyrd LED-belysning. Bergvärmens andel av de här investeringarna är den största.

– Förnybar energi är en del av vår strategi. Jag anser att företag har ett ansvar att verka för miljövänligare alternativ. Om företag i Norden ska kunna behålla sin produktion här, måste vi göra saker bättre än på andra ställen. Produkter som är tillverkade på ett miljövänligt sätt har en konkurrensfördel, säger VILPEs verkställande direktör Tuomas Saikkonen.