Nyheter

Bodecker Partners: ”Paradigmskifte på gång för kraftvärmen”

Förutom Bodecker Partners arbete med vindkraftsutvecklare och internationella investerare har man, och framförallt Fredrik Bodecker, haft ett flertal strategiuppdrag hos nordiska energi- och elhandelsbolag de senaste åren.

Stora förändringar på marknaden har förändrat situationen och den framtida konkurrenskraften hos många aktörer, det finns en mycket hög osäkerhet och långsiktig strategi flyttats upp på agendan.

Fredrik beskriver i den här intervjun, genomförd främst av Fredrik Bodecker själv, några av sina slutsatser, tankar och prognoser kring nordiska energi- och elhandelsbolags utmaningar och framtid.

Varför är långsiktig strategi extra viktigt nu?

– Teknologiutvecklingen accelererar. Den är digitaliserad, icke-linjär (snarare exponentiell) och global. Vi människor, formade av hundratusentals, kanske miljoner år i en linjär värld, har svårt att ta till oss av omfattningen och snabbheten. Den snabba utbyggnaden av vindkraft i Sverige och Norge har till exempel tagit de flesta aktörer på sängen och påverkar nu kraftigt nätbolag, producenter och de tidiga investerarna.

– Det nya energilandskapet med varierbar, förnybar och distribuerad produktion samt digitalisering utmanar de traditionella energibolagen. På lokal nivå ställer elmarknadshubben, elhandlarcentriska modellen (om den blir av?), Nordiska balanskonceptet och aggregatormodellen krav på anpassning till regelverk och nya konkurrenter. Det kommer tvinga dem att förändra sina affärsstrategier.

Sammanfattningsvis en betydande större konkurrens från nya aktörer med ny teknologi och nya affärsmodeller. Den måste tas på allvar och hanteras med en översyn av de egna strategierna.

Vilka är de största orosmolnen/frågetecknen hos elproducenter?

– För kraftvärme byggd det senaste decenniet är det kraschen i elcertifikatpriset. Vi har stora investeringar där elcertifikaten budgeterats så högt som 350 SEK! Vissa har haft 150 SEK som ”worst case” och det är inkomstbortfall på många hundra miljoner sett över de femton år man budgeterat för. Då det är inkomstbortfall syns det inte på samma sätt som en ren förlust men är ändå ett hål som ska fyllas av andra intäkter.

”Paradigmskifte på gång för kraftvärmen”

– Den generellt låga prisnivån på elen är självklart också en utmaning. Den här vintern var exceptionell med den starka hydrobalansen men jag tror vi har ett nytt paradigm på gång; kraftvärmen som vanligtvis fått en extra uppsida av höga vinterpriser på elen kommer nu få konkurrens av den enorma utbyggnaden av vindkraft. Den producerar som mest just i den period där de producerar värme. Som vår kollega brukar säga ”Sommaren är den nya vintern!”. I södra Sverige ligger nu (24 juni) spotpriset över 40 euro/MWh och Uniper har startat upp det oljeeldade Karlshamnsverket.

Vilka är de största orosmolnen/frågetecknen hos elhandlare?

– Här handlar det om de ökade kraven på regelefterlevnad och säkerheter som har gjort det nära omöjligt för mindre aktörer att handla och sköta sin prissäkring på de finansiella marknaderna och även bilateralt. De märks tydligt på den katastrofalt minskade likviditeten på Nasdaq.

”Ser orosmolm i prisområdesskillnader”

– Man ser även två mörka moln i form av prisområdesskillnaderna och företags-PPAerna. Med stora skillnader mellan t.ex. södra och norra Sverige blir det dyrt att prissäkra sig. Likviditeten i prissäkringsinstrument för prisområden (EPADs) är för dålig. Tanken med prisområdena var att ge de nationella nätoperatörerna en tydlig signal om att bygga bort flaskhalsarna. Det tar såklart tid men varför så här lång tid? Det tog inte lång tid för beslutet att köpa upp Ringhals 1 att stå redo från 25 juni till 15 september för 300 miljoner kronor.

Något övrigt?

Med de nya lagförslagen och den tydliga intentionen i EU:s vinterpaket att öppna upp för externa aggregatorer kommer nätbolagen dels få stora begränsningar samt möta utmanare med massor av resurser och stor innovationskraft.

Det hindrar dock inte att nätbolagen återuppfinner sig själva och sin roll [som aggregatorer]. Kanske var det ett nödvändigt yttre hot? Det är inte enkelt att skapa en innovativ kultur i ett naturligt monopol och det här kanske snarare ger vitamininjektion. Min erfarenhet är att nya aktörer underskattat komplexiteten i elmarknaden. Elhandel och elnät och deras nödvändiga symbios är både fascinerande och utmanande.

Börjar du se några nya trender? Nya tekniker som kommer få stor inverkan?

– Jag tror vi underskattar hur snabbt batterilagring kommer förändra marknaderna. De flesta rapporter talar om 2030–2040, men med nuvarande trender i kostnadsminskning, alla parallella forskningsprojekt och inte minst möjligheterna i Nordiskt Balanskoncept och aggregatormodellen kommer vi få planerbar kraft från våra vind- och solparker innan 2030.

”Ny dynamik när vattenkraft- resp. vind+batteri producenter ska slåss med förbrukningsaggregatorer om högst pris för sin tillgång”

– Jag ser fram emot dynamiken när vattenproducenterna, vind-plus-batteri-producenterna och aggregatorerna med förbrukningsflexibilitet ska slåss om vem som lyckas få ut högst pris för sin tillgång. De långtidsprognoser vi jobbar med går ut till 2040 – vissa ändå till 2050. Med över 15 års sikt kan vi ha fjärde generationens kärnkraft som en joker i leken. (Ingenjören i mig önsketänker)

”Ta ett aktivt beslut själv – låt inte andra göra det åt er”

– Under snart 25 år i branschen har jag aldrig sett så här många förändringar komma under så kort tid och med så potentiellt stora konsekvenser. Oavsett hur man som aktör inom energimarknaden väljer att hantera detta är mitt råd att aktivt ta det beslutet själv – inte låta det göras åt en.