Nyheter

Historiskt halvår på energimarknaden med de lägsta elpriserna någonsin

Efter att elpriset slaktats helt under första halvåret är kraftmarknaden långsamt på väg att återhämta sig. Men kraftöverskottet gör dock att vinterpriserna förväntas bli lägre än på många år.

Det har varit ett historiskt halvår på energimarknaden: Fram till sommaren har de flesta prisområdena i Norden haft de lägsta elpriserna någonsin.

Systempriset i Norden landade på 2,35 €/MWh i juli och 8,79 €/MWh i augusti. Jämfört med i fjol är detta en rabatt på 93 % respektive 76 %. Detta är också de lägsta sommarpriserna man någonsin har haft.

Enormt utbud pressar ner priserna

Orsaken till de låga priserna är mycket enkel, utbudet är större än efterfrågan.

Utbudet kommer från de enorma snömängder som lagrades i Norden under vintern. Med en relativt kylig sommar har det tagit lång tid för snömängderna att smälta vilket har gett ett jämnt flöde i kraftsystemet.

Kraftmarknaden vaknar till liv

Sommaruppehållet är nu definitivt över för den nordiska kraftmarknaden. De senaste veckorna har rörelserna ökat både vad gäller spotpriser och terminspriser.

En stor del av rörelserna vi ser kan nog förklaras av att många just nu återhämtar sig efter corona-nedstängningen. Men de extremt stora stimulansåtgärder som har pumpats ut på världens alla marknader har också bidragit till att det är rekordhöga börsindex och historiskt låga räntenivåer. Även detta påverkar så klart energimarknaderna.