Nyheter

Inga statliga ersättningsjobb behövs i Älvsbyn – Över 3 000 ersättningsjobb finns

Efter branden på Polarbröd i Älvsbyn kanske den planerade koppargruvan i Laver kan väckas till liv igen.

Med Aitik som förebild skulle ett dagbrott i Laver skapa 3 360 nya jobb. Boliden har i många år försökt etablera en gruva på Laverområdet i Älvsbyn.

Ärendet har legat på regeringens bord sedan 2016 utan att det har hänt något. Till stor del beroende på låsningen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Paradoxalt kan tyckas eftersom koppar är en viktig metall i omställningen till alternativa energikällor som sol-, vind- och vattenkraft som behöver stora mängder koppar för att dels generera elektricitet, dels överföra denna energi långa sträckor med så låg förlust som möjligt. Tillgången till koppar blir därmed en av de viktigaste faktorerna för en effektiv energiomställning.

Koppar leder elektricitet och värme mycket bra vilket gör metallen till en nödvändig råvara i moderna ekonomier och i uppbyggnaden av samhällen. 65 procent av all koppar som produceras i världen används idag till att ta fram och leda elektricitet. Den är en otroligt viktig metall i omställningen till alternativa energikällor som sol-, vind- och vattenkraft som behöver stora mängder koppar för att dels generera elektricitet, dels överföra denna energi långa sträckor med så låg förlust som möjligt. Tillgången till koppar är därmed en av de viktigaste faktorerna för en effektiv energiomställning.

Men nu kanske det börjar hända saker.

Under Stefan Löfvens besök i Norrbotten och invigningen av Hybrit sa statsministern att tillståndsprocesserna måste gå fortare.