Nyheter

Liberalerna kräver miljardsatsning på ESS i Lund

Liberalerna kräver att regeringen ska genomföra en satsning på närmare en miljard kronor på European Spallation Source (ESS) i Lund. Detta för att Sverige som värdland ska få maximal avkastning för forskningsanläggningen.

– Sverige har nu möjlighet att bli världsledande inom materialforskning. Det finns anledning att säkra den positionen genom ytterligare satsningar och nya grepp och investeringar i forskningsinfrastrukturen. Liberalerna driver i budgetförhandlingarna med regeringen på för en satsning på ESS som närmar sig miljardklassen kommande år, säger Nyamko Sabuni. 

– För mig som kommunstyrelsens ordförande är det naturligtvis ett väldigt glädjande besked om vi kan få genomslag för denna viktiga satsning just här i Lund. För att maximera vinsterna med anläggningen måste vi också satsa. Det finns enorm potential i att satsa på ökad forskningsinfrastruktur, säger Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Lund. 

Om ESS:

ESS är en unik materialforskningsanläggning baserad på världens mest kraftfulla neutronkälla. Forskningsanläggningen som är under byggnation är ett av världens största forskningsinfrastrukturprojekt. Det var alliansregeringens satsningar på forskningsinfrastruktur som tog ESS till Sverige.