Nyheter

ABB:s Dynamic Assembly Pack levererar den sista delen för automation av slutmonteringsapplikationer

Nya kraftkontrollsensorer möjliggör för robotar att precist utföra monteringsuppgifter under slutmonteringen vilket leder till förbättrad produktivitet, ergonomi och kvalitet.

ABB:s nya Dynamic Assembly Pack för slutmontering är utformad för att erbjuda snabba, precisa och automatiserade lösningar för installation av allt från säten, instrumentbrädor och mattor inuti fordon, till dörrar, stötfångare och däck utanpå fordon. Genom att kombinera visionskameror i realtid på robotens gripdon och armar med integrerade kraftkontrollsensorer som möjliggör för roboten att noggrant kunna spåra positionen av bilens kaross när den kommer in på arbetsstationen.

Användningen av robotar vid slutmonteringsapplikationer har i regel påverkats av vibrationer från AGV:er eller transportband samt variationer i hastighet på produktionslinan. Dessa faktorer har gjort det svårt att justera delarna i linje med bilens kaross utan att sakta ner eller pausa produktionen för att passa in dem, vilket leder till längre produktionstid och minskad produktivitet.

ABB:s Dynamic Assembly Pack löser dessa problem. En Universal Video Tracking (UVT)-kamera gör det möjligt för roboten att precist följa karossens position när den kommer in på arbetsstationen på en AGV eller ett transportband.

För att kompensera för eventuella oväntade rörelser eller vibrationer efter att karossen nått sin förutbestämda position scannar en Compliant Vision Guidance (CVG)-kamera på robotarmen karossen efter beständiga referenspunkter såsom dörrarnas kanter. Genom att ta bilder i en hastighet av 30 till 40 bildrutor per sekund kan CVG-kameran avgöra om fästpunkten är där den bör vara eller om några justeringar är nödvändiga för att säkerställa exakt positionering av de delar som ska sättas på plats. För att hjälpa till att kompensera för variationer i belysning som kan påverka bildkvaliteten är båda kamerorna utrustade med LED-lampor för att tillhandahålla konsekvent belysning.

I takt med att robotarmen rör sig mot karossen gör återkoppling från ABB:s integrerade kraftkontrollsensor att den omedelbart kan hitta den exakta positionen, till exempel positionering av cockpitstift eller dörrgångjärn, så att delar kan monteras med millimeterprecision.

– Idag drar mindre än fem procent av slutmonteringsapplikationer nytta av robotautomation. ABB:s nya Dynamic Assembly Pack ändrar spelplanen inom industrin. Genom att möjliggöra säker, snabb och precis hantering av komplexa uppgifter i en rörlig miljö låser vår nya Dynamic Assembly Pack upp nästa nivå av automation och hjälper fordonstillverkare att förbättra sin produktivitet och konkurrenskraft avsevärt, säger Michael Larsson, chef för Automotive OEM på ABB Robotics.

I tillägg till robotar och applikationsspecifik utrustning erbjuder ABB ett brett spann av produktionsceller för fordonsindustrin, såväl som utformning, planering och implementering av fullständiga tillverkningslösningar. Plattformen ABB Ability™ möjliggör dessutom för kunder att dra fördelar av flertalet olika digitala tjänster såsom processoptimering, flotthantering och planerat underhåll.