Nyheter

Över 1 100 personer och företag har tecknat aktier i Dala Energi

Energiföretaget Dala Energi har genomfört en nyemission. Man tog hjälp av marknadsplatsen Pepins, där aktien är noterad, för att med en helt demokratisk tilldelningsmetod leta nya delägare. Det kan vara första gången i Sverige då alla fått samma möjligheter att teckna lika mycket aktier, oberoende av hur mycket pengar man har eller vart man bor.  

Intresset för nyemissionen var mycket stort och över 1 100 personer och företag valde att teckna aktier för över 36 miljoner kronor. Dala Energi sökte enbart 10 miljoner i nya pengar vilket betyder att emissionen blev kraftigt övertecknad.

– Att vi lyckats genomföra emissionen så framgångsrikt med vår gemensamt framtagna modell tycker vi är fantastiskt. Dala Energi är ett gediget och stabilt energibolag med över 300 miljoner i omsättning, och att över 36 miljoner tecknades i emissionen via Pepins sajt är ett starkt bevis för vår plattform. Framtidens kapitalanskaffningar kommer i högre grad ske via digitala plattformar och vara öppna för alla, snarare än genom inbjudan i personliga och slutna nätverk, säger Linn Ansterus som är ansvarig för både marknadsplatsen och kapitalanskaffningen på Pepins.

I emissionen kunde man se att den lokala förankringen var stark. Cirka 30 % av alla som tecknade aktier har en postadress i Dalarna, men betydligt fler har anknytning till Dalarna. Resultatet visar på styrkan hos det lokala engagemanget och för Dalabygden. Av det tecknade aktierna har ca 70 % tecknats av nya aktieägare, vilket innebär att Dala Energis får många nya delägare efter att ha sökt nya aktieägare med nydanande modell för demokratisk tilldelning.