Nyheter

Ny rapport: Växande avfallsmängder med plast öppnar dörrarna för kriminella nätverk

Den globala plastproduktionen uppgår i dag cirka 320 miljoner ton per år. Mindre än 10 procent återvinns. Forskare hävdar att mängden plast som läcker till haven riskerar att tredubblas fram till 2040 – från 11 till 29 miljoner ton 2040. Det motsvarar nästan 50 kilo plast på varje meter kustlinje över hela världen.

Växande avfallsmängder med plast har öppnat dörrarna för kriminella nätverk. Det visar en ny rapport från  Interpol som kartlagt allt fler illegala transporter med plastavfall från Nordamerika och Europa.

– Det mesta går till Asien, men även till länder i Afrika och Sydamerika som oftast inte har kapacitet att ta hand om avfallet. Nu måste kontrollen och lagarna skärpas, säger WWF i en kommentar till rapporten.

Rapporten från Interpol visar att 40 procent av transportvägarna från Europa till Asien och en tredjedel från Nordamerika till Asien användes för olagliga transporter. Inom EU skedde de olagliga plasttransporterna på 13 procent av vägarna.

–Vi måste få till ett globalt bindande plastavtal för att stoppa handeln som riskerar människors hälsa och miljö. Baselkonventionens skärpta förslag kring plastavfall måste genomföras snarast om läget ska förbättras, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.