Nyheter

Northvolts vd Peter Carlsson: ”Nystarten kräver massiv grön industripolitik”

Sverige har en lång tradition av grön industripolitik, men nästintill samtliga politiska verktyg och investeringsmekanismer är i dag småskaliga. När skalan på de industriella satsningarna i Sverige ökar bör politiken följa efter, skriver Northvolts vd Peter Carlsson i en debattartikel i Dagens Industri.

Just storskaligheten i satsningarna på den framtida industrin är det som skapar en grön industripolitik, menar Peter Carlsson:

”I Sverige kan vi också se hur de största industriprojekten just nu är de som har störst positivt avtryck på klimatet. Från den omfattande elektrifieringen av fordonsindustrin i Västra Götaland och Mälardalen, till utvecklingen av stålproduktion utan koldioxid i Luleå och byggandet av norra Europas största vindkraftspark i Piteå, så är den röda tråden grön.

”Den nuvarande krisen har gjort en sak väldigt tydlig: Framtiden tillhör den industri som ställer om snabbast. I vågen av permitteringar och nedskärningar är det de som just nu tar fram de mest hållbara lösningarna som kan gå mot strömmen och expandera. Det land nu som kliver fram och visar sig villiga att ta ledartröjan inom Europas gröna omställning är också det land som kommer belönas med lägst arbetslöshet och högst tillväxt. Sverige har redan nu en stor tillgång på förnybara energikällor, en lång industriell erfarenhet och en stolt tradition av samverkan. Vi har alla möjligheter att axla rollen som europeisk industris och den globala klimatomställningens nya innovativa motor, men det kräver att industrins satsningar matchas upp av en grön industripolitik i lika stor skala.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/nystarten-kraver-massiv-gron-industripolitik/