Nyheter

Nordens första storskaliga förädlingsanläggning för avlagda textilier öppnas i finska Pemar

Nordens första anläggning som i stor skala hanterar avlagda textilier för materialåtervinning till industrin står färdig i Pemar 2021. Rester Oy, som bygger anläggningen, förädlar företagens avlagda textilier i Pemar och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab (LSJH) kommer att hyra in sig i samma fastighet och behandla avlagda textilier från hushåll på sin processlinje.

Den blivande anläggningen kan årligen hantera 12 000 ton avlagda textilier, vilket utgör ca 10 procent av mängden textilavfall i Finland.

Avlagda textilier är ett ohållbart problem för textilindustrin. I produktionen används i ökande grad naturresurser och i slutändan av livscykeln går materialen till spillo. Enbart i Finland uppkommer årligen över 100 miljoner kilo textilavfall. Återanvändning av material kan minska textilindustrins koldioxidavtryck och avsevärt minska användningen av naturresurser.

Rester Oy och Sydvästra Finlands Avfallsservice Ab kommer att leda textilbranschen mot cirkulär ekonomi och inleder förädling av textilavfall till råmaterial för industrin.

Nordens första förädlingsanläggning, som i stor skala behandlar avlagda textilier så att industrin kan materialåtervinna dem, står färdig i Pemar år 2021. Rester, som bygger den ca 3 000 kvadratmeter stora förädlingsanläggningen, förädlar företagens avlagda textilier samt industrins spillmaterial. Sydvästra Finlands Avfallsservice hyr in sig i anläggningen och kommer på sin egen linje att hantera avlagda textilier från hushåll.

– Förädlingsanläggningen inleder den nya cirkulärekonomiska eran inom textilbranschen i Finland. Vi agerar som föregångare i branschen i Skandinavien och startar en systemändring. Textilindustrins övergång från den linjära modellen till cirkulär ekonomi är nödvändig eftersom det inte går att upprätthålla textilindustrins nuvarande struktur med jungfruliga material. Och varför skulle man ens göra det när det finns så mycket återvinningsbart material att använda, säger Outi Luukko ordförande i Rester Oy:s styrelse.

Touchpoint, som är en leverantör av arbetskläder, är huvudägare i Rester Oy. Ur Touchpoints synvinkel är anläggningen för cirkulär ekonomi förutom resurssmart även nödvändig med tanke på livscykeln för en ansvarsfull kollektion av arbetskläder.

– Att finna en lokal lösning på ett globalt problem är ett enormt steg i rätt riktning och det lyfter hela Finlands profil som föregångare inom den cirkulära ekonomin, fortsätter Luukko. 

Anläggningen som byggs ska årligen hantera 12 000 ton avlagda textilier, vilket är ca 10 procent av mängden textilavfall i Finland. Slutprodukten från båda linjerna är returfiber av vilken det går att producera till exempel garn och tyg, isoleringsmaterial för byggnads- och fartygsindustrin, akustikskivor, kompositmaterial, non-woven- och filtreringsmaterial samt andra tekniska textilier såsom geotextilier för olika användningsobjekt inom industrin.