Nyheter

Energi-startupen SunRoof förvärvar Redlogger

SunRoof, en svensk startup som tillverkar byggnadsintegrerade solcellstak och andra lösningar för smart energiadministration, har köpt upp det svenska företaget Redlogger som utvecklar produkter för registrering av förnyelsebar energi och dess certifiering. Uppköpet skapar en bas för att utveckla en unik plattform för försäljning av energiöverskott som skapas av SunRoofs tak. Den första marknadslanseringen sker i Polen.

– Vår ambition är att bli en av de största handelsplattformerna för el i Europa, säger Lech Kaniuk, VD på SunRoof.

Redlogger (Renewable Energy Data Logger) är ett system och en applikation som loggar mängden grön el som genereras och förbrukas. Systemet rapporterar och certifierar även energi till Energimyndigheten, vilket är ett krav för att få betalt för överskottsenergin som förs in i elnätet. Hittills har Redlogger endast kunnat användas av solpanelsägare i Sverige, men inom kort finns det tillgängligt i alla länder där SunRoof är verksamt. Redloggers potential kommer även att användas för att utveckla två ytterligare digitala lösningar – en smarthome lösning samt en unik marknadsplats för solel.

– Vår målsättning är att använda Redloggers infrastruktur för att utveckla en plattform som kan konkurrera med Teslas Autobidder. SunRoof växer i nuläget i en så pass snabb takt att en investering i nya teknologier som möter våra behov och förväntningar sparar oss tid och resurser som vi hade annars behövt lägga på att utveckla ett eget sådant system från grunden. Som resultat kan vi påskynda implementeringen av den unika energiadministrationslösningar med 6 månader, säger Lech Kaniuk.

SunRoof har uppnått en årlig tillväxt på 500 procent

SunRoof grundades i Sverige 2013 och har som mål att utveckla soltak i modern design som kan ersätta traditionella tak och producera ekologisk el utan att behöva installera fotovoltaiska solpaneler. Tack vare teamets pådrivande har SunRoof noterat en årlig tillväxt på 500 procent. Idag har företaget byggt över hundra tak i Sverige, Norge och Polen och fortsätter att sätta nya trender för smarta taklösningar.