Nyheter

Miljardinvestering i Volvos gjuteri i Skövde

AB Volvo bygger en ny lina för sitt gjuteri vid motorfabriken i Skövde. 500 miljoner kronor investeras i en helt ny byggnad i anslutning till det övriga gjuteriet. Sammantaget investerar företaget 1,6 miljarder i Skövdefabriken. I slutet av 2022 ska den nya fabriken vara klar att tas i bruk.

DET ÄR ETT GAMMALT gjuteri med 50 år på nacken som behöver ersättas med en ny och modernare anläggning. I gjuteriet tillverkas motorblock, svänghjul och cylinderhuvuden för Volvo Heavy Duty till 11-, 13- och 16-liters motorer, bland annat till last- vagnar, bussar, Volvo Penta och VCE, alltså anläggningsmaskiner.

Skövdefabriken förser hela koncernen med gjutna produkter. Förutom två gjuterier, varav ett nu ska ersättas, finns i Skövdefabriken en monteringsfabrik och tre bearbetningsfabriker.

Investeringen är en viktig miljösatsning och medför bland annat en mer hållbar tillverkningsteknik med minskad förbrukning av ändliga material. Därtill kommer energiförbrukningen i fabriken att kunna minska. Satsningen innebär att man kommer att byta ut den befintliga formningslinjen för råsand och ersätta  denna med en ny linje med betydligt högre flexibilitet både vad gäller framtida produkter och material.

Fabriken får 11 000 kvadratmeter produktionsyta och 5 000 kvadratmeter installationsyta med yttermått kring 110 gånger 80 meter.

– Det blir en installationstät byggnad som skräddarsys och anpassas för mycket höga laster, säger Gustav Hagman, Volvo Group, som är huvudprojektledare och som koordinerar alla del- projekt i alla byggdelar och maskinprojekt.

– Det blir en anläggning uppdelad i flera plan, byggd i prefab- element med vissa källarsegment och i en klimatförbättrad be- tong, berättar Anders Nilsson, som är fastighetschef vid Volvo Real Estate AB.

– Vi arbetar i en samverkansentreprenad med totalentreprenören Skeppsviken Bygg i Skövde.

Skeppsviken Bygg & Anläggning är en mellanstor aktör som utgår från Skövde och Göteborg och som verkar i hela Västsverige. Företaget har redan haft en rad samarbeten med Volvo-koncernen.

FAKTA:

Tidplan: November 2019–slutet av 2022

Byggherre: Volvo Real Estate AB

Totalentreprenör: Skeppsviken Bygg i Skövde AB

Arkitekt: Andrén Glimmervik Esplund Arkitekter AB

Betongentreprenör: Kynningsrud Prefab AB

Kostnad: 500 Mkr för byggentreprenaden

På bilden: Den nya fabriken uppförs på Volvos befintliga område mycket centralt i Skövde och byggs ihop med en del av det gamla gjuteriet

Bild: AGE Arkitekter