Nyheter

Så har Covid-19 påverkat elförbrukningen

Har Covid-19 påverkat din elförbrukning? Till följd av virusutbrottet har många svenskar under våren suttit i karantän i hemmen. Energiuppstickaren Greenely har därför jämfört energianvändningen under årets unika vår mot fjolårets. Resultatet? Boende i lägenhetshus står minst påverkade. Men för svenskar som bor i hus har elanvändningen ökat med hela 45 procent.

Under våren har det i Sverige avråtts från resor, införts nya reglementen och folkhälsomyndigheten har uppmuntrat till hemmajobb för de som kan.

Dessa stora omställningar i människors levnadsmönster har även medfört andra mindre synliga förändringar, som att exempelvis svenskars elanvändning stiger. Och enligt Greenelys kartläggning är det de boende i villa som ökat sin energianvändning mest.

Under tidsperioden mars-maj i år jämfört med samma period förgående år är användningen i snitt 1668 kWh högre. Detta motsvarar en ökning på 45 procent. Anledningen till detta är bland annat att större hushåll drar mer el på grund av elslösande hemelektronik så som fler skärmar i hemmet, tvätt- och diskmaskiner men även att det är fler människor i hushållet som har möjlighet att öka elförbrukningen.

– Följden av att sitta i karantän och jobba hemifrån gör att vi använder mer el. Under våren har elpriserna varit historiskt låga. Däremot stack priserna iväg rejält här i slutet på juni. En kostnadsökning som både chockat och frustrerat många och vid såna här perioder är det särskilt viktigt att se över hur man använder elen hemma just för att undvika pristopparna. För kostnaden skiljer sig mycket beroende på när på dygnet du använder elen, säger Tanmoy Bari, vd på Greenely.

För boende i lägenhetshus är inte ökning lika markant, enbart en knapp förändring om 21 kWh högre under tidsperioden mars – maj i år jämfört med i fjol. Vilket är en ökning om tre procent.

– Semestern kommer fler tillbringa på hemmaplan vilket högst sannolikt betyder att vi har en sommar framför oss där elförbrukningen bland svenskar kommer stiga. Frys och kyl öppnas och stängs, poolen ska värmas upp, bastun likaså. Det har redan blivit en mätbar ökning som ett resultat av att fler är hemma. Att hålla koll på sin elförbrukning blir därför en viktig läxa i sommar för dem hushåll som vill spara in pengar, avslutar Tanmoy Bari, vd på Greenely.

Om kartläggningen:

Kartläggningen är baserad på elmätare från lägenhetshus, villor, fritidshus och radhus under perioden 1 mars – 31 maj 2019 och 1 mars – 31 maj 2020. Datan baseras på drygt 115 000 av Greenelys användare under de angivna tidsperioderna.

Om Greenely:

Greenely är en app som kostnadsfritt hjälper människor optimera sin energianvändning i hemmet med syftet att möjliggöra en mer hållbar livsstil. Genom att ansluta appen till hushållets elmätare kan konsumenten se sin elanvändning för varje timme, dag, vecka och månad. Greenely erbjuder även elavtal med förnyelsebar el märkt med Bra Miljöval till självkostnadspris. Bolaget startades 2014 av tre KTH-studenter och appenl anserades 2017. I dag har över 130 000 användare anslutit sig till appen.