Nyheter

Allbohus Fastighets AB satsar på förbyggande arbete för att säkra rent vatten

Förorenat vatten med bakterier, som legionella och E.coli, kan ställa till stora problem och leda till allvarliga sjukdomar. Därför har Alvesta kommuns bostadsbolag, Allbohus Fastighets AB, valt att installera FM Mattssons uppkopplade blandare med vattenreningsfunktionen Watersprint på flera skolor, för att arbeta förebyggande och säkra vattenkvaliteten i kommunen. 

I dag har Alvesta kommun inga problem med förorenat vatten. De vill heller inte riskera att få det, så därför väljer Allbohus att göra en satsning för att kunna säkra rent vatten i kommunen, som har cirka 20 000 invånare. Under juni 2020 installerade de FM Mattssons uppkopplade duschar med vattenrening genom UV-LED på flera skolor i kommunen.

Kvalitetssäkra vattnet för invånarna

Vi ser ju vad som händer nu i världen med virus och sjukdomar som sprids snabbt. Mycket handlar om att jobba förebyggande och därför vill vi göra vad vi kan för att säkra den höga vattenkvalitet vi har idag. Det är otroligt viktigt – vi vill visa att vi tar det här på allvar, säger Lars Andersson som är fastighetschef på Allbohus och har hand om både bostäder och verksamhetsfastigheter som förskolor, skolor och äldreboenden i kommunen.

Han fortsätter:

De problem som tidigare har dykt upp med förorenat vatten i kommuner hade kanske kunnat undvikas om man hade någon form av vattensäkring. Därför väljer vi att arbeta förbyggande, så vi nu kan kvalitetssäkra vattnet för de barn och ungdomar som går i våra skolor. Jag är gammal rörläggare i botten så vatten och sanitet ligger mig varmt om hjärtat, och vi är många som tycker det är en viktig satsning att göra.

Till en början installeras blandarna FM Mattsson Tronic Compact och Tronic duschpaneler på två skolor, men planen är att även fortsätta med äldreboenden. Kommunen har fem större äldreboenden, och Lars Andersson hoppas att samtliga kommer att ha installerade system med säkra tappställen framöver för att kunna garantera rent vatten.

– Det är väldigt roligt att få komma in så tidigt som möjligt i ett projekt och arbeta förebyggande med hållbara lösningar. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Allbohus och det ska bli intressant att få följa deras arbete och se hur våra enheter kan underlätta deras vardag, berättar Ronny Karlsson som är Key Account Manager på FM Mattsson.

Testar revolutionerande teknik

Vattenreningsfunktionen Watersprint desinficerar vattnet genom att UVC-ljuset slår sönder mikroorganismernas molekyler – vid varje spolning – och effektivt dödar alla slags virus och bakterier. Vattenrening med UV-LED är helt nytt och bygger på Nobelprisvinnande teknologi.

Om man inte provar ny teknik kan man inte utvärdera den. Vi som kommunägt bolag är till för allmännyttan, och vi blir lite försökskaniner med den nya UV-LED-tekniken i det här sammanhanget. Visst har vi också krav på oss att leverera vinst, men framför allt har vi en samhällsviktig funktion och ett ansvar att bidra till allmännyttan, säger Lars Andersson om den nya tekniken.

Uppkopplade blandare har koll på systemet

Förutom vattenreningsfunktionen har man även valt att duscharna ska vara uppkopplade. Serien Tronic med uppkopplade blandare ger en digital överblick över användningsmönster och förbrukning, vilket gör att underhåll och service kan anpassas på ett lättare sätt. Man kan även ställa in maxtemperatur och automatisk hygienspolning. Om något fel uppstår larmar blandarna automatiskt via sms.

När det gäller ventilation, värme och vatten har vi allt uppkopplat mot ett överordnat system. Det gör att vi kan hålla koll på driftstörningar och snabbt se om något krånglar. Med de uppkopplade blandarna vill vi framför allt kunna följa systemet med rent vatten. Vi vill inte bara sätta in det och säga att nu har vi löst problemet, utan vi vill kunna övervaka och utvärdera systemet, säger Lars Andersson.