Nyheter

NCC och Västfastigheter bygger elkraftsanläggning på Skaraborgs Sjukhus

NCC ska tillsammans med Västfastigheter bygga en ny elkraftsanläggning till Skaraborgs Sjukhus i Skövde. Uppdraget är en totalentreprenad i partnering. Ordervärdet uppgår till cirka 150 MSEK.

– Skaraborgs Sjukhus Skövde byggdes för 50 år sedan och vi gör flera olika upprustningar och förbättringar för att anpassa fastigheterna till en modern sjukvårdsmiljö. Den befintliga kraftanläggningen behöver bytas ut för att säkerställa att vårdverksamheten fortsätter få en livsviktig och avbrottsfri elförsörjning, säger Håkan Sonesson, Fastighetsförvaltare på Västfastigheter.

NCC kommer att bygga en ny högspännings- och reservkraftanläggning på Skaraborgs Sjukhus i Skövde. Byggnaden är en komplett elkraftsanläggning som ska försörja sjukhuset med el och säkra framtida drift. Anläggningen är cirka 2 500 kvadratmeter och kommer att innehålla ställverk och transformatorer samt fem reservkraftsgeneratorer för att säkra kraftförsörjningen.

– Befintlig kraftanläggning är inte dimensionerad för att försörja den utbyggnad som sker på sjukhuset och vi gör nu ett ordentligt omtag för att framtidssäkra eldriften till sjukhuset. Tillsammans med Västfastigheter har vi planerat uppdraget noga för att byggnationen ska genomföras så effektivt som möjligt medan full verksamhet parallellt pågår i sjukhuset, säger Daniel Dahlberg, affärschef NCC Building Sweden.

Projektet genomförs i partnering, en samarbetsform som bygger på en nära och öppen dialog med projektets bästa i fokus. Under våren har parterna planerat och projekterat uppdraget och i slutet av juni påbörjas byggnationen. I slutet av 2021 beräknas anläggningen tas i drift och i början av 2022 ska projektet vara helt färdigställt.

Entreprenaden på cirka 150 MSEK delas på hälften mellan NCC Building Sweden och NCC Infrastructure och orderregistreras i andra kvartalet 2020.