Nyheter

Smarta elnät och laddinfrastruktur

Regeringen gör ändringar i regleringsbreven för Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen för budgetåret 2020. Med ändringarna följer uppdraget att Energimyndigheten tar över ansvaret för den svenska delen av databasen Nobil. Energimyndigheten får dessutom i uppdrag att tillsammans med Energimarknads-inspektionen fortsätta samordna frågor om smarta elnät.

Ansvar för databasen Nobil

I rollen som nationell samordnare för laddinfrastruktur får Energimyndigheten i uppdrag att från 2021 överta ansvaret för den svenska delen av databasen Nobil. I Nobil finns information om publika laddstationer för laddbara fordon. I uppdraget ingår att se till att svenska data matas in, hålls aktuella samt att säkra datakvalitet.

Samordning av frågor kring Smarta elnät

Regeringen ger Energimyndigheten och Energimarknadsinspektionen i uppdrag att fortsätta samordna frågor om smarta elnät som uppföljning av det arbete som bedrivits inom Forum för smarta elnät under perioden 2016 – 2019.

Energimarknadsinspektionen ska även göra en utvärdering av samhällsekonomiska kostnader och nyttor av smarta elnät vid olika scenarier av sammansättningen av elproduktionen i det nordiska elkraftsystemet och av ökad elektrifiering i samhället.

Myndigheternas arbete med smarta elnät ska bedrivas i nära dialog med såväl marknadens aktörer som Infrastrukturdepartementet.