Nyheter

Från Irans oljeindustri till Proton Technology i Bankeryd

För masterstudenten Amir Mousavian blev den fem veckor långa praktiken på Proton Technology en spännande erfarenhet.

– Jag tycker att Proton Technology är häftigt. Trots att det är ett litet företag så utför de viktiga tjänster för stora internationella kunder.

Amir Mousavian kommer från Iran där han studerade till maskiningenjör.

– Efter min examen jobbade jag i tio år för ett ledande konsultföretag som erbjuder ingenjörstjänster inom byggandet av pipelines och raffinaderier för olje- och gasindustrin. Men jag kände att jag inte hade tillräckligt bra kunskaper om material, så jag bestämde mig för att läsa vidare. Valet föll på Jönköping University, Tekniska Högskolan i Jönköping eftersom de är internationellt välkända inom gjutning, metallurgi och ytteknologi, berättar Amir.

När det sedan var dags för praktik, eller näringslivsförlagd kurs som det kallas på Tekniska Högskolan, knöts kontakten med Proton Technology. Under fem veckor fick Amir gå bredvid i labbet och även testa att utföra enklare labbuppgifter. Han arbetade även på marknadsavdelningen där han bland annat gjorde omvärldsanalyser.

Ömsesidigt utbyte

– För mig har det varit en fantastisk erfarenhet att få jobba i ett så internationellt inriktat företag med stora kunder i Europa och USA. Det har gett mig värdefulla insikter i de standarder som automotive-industrin jobbar med och hur höga kvalitetskraven är, säger Amir som är imponerad av hur ett litet företag som Proton Technology kan upprätthålla sådan service.

– Proton Technology är mycket mindre än de företag som jag jobbade med i mitt hemland, men verksamheten är mycket kvalificerad och man missar aldrig en deadline!
Amirs förhoppning är att han ska få jobb i Sverige och kunna stanna kvar här med familjen.

– Sverige har en rik kultur och ett fantastiskt näringsliv. Industrin här är så mångsidig att det finns väldigt många spännande möjligheter att utvecklas i yrkeslivet.
Proton Technologys VD Stefan Gustafsson Ledell, som har varit Amirs handledare, konstaterar att utbytet har varit ömsesidigt.

– Amir har sett på vår verksamhet utifrån med akademikerns blick, och han har gett oss många värdefulla analyser och förbättringsförslag. Dessutom har hans närvaro tvingat oss att prata engelska till vardags – och det är nyttigt med tanke på att mer än 50 procent av våra tjänster går på export!

Utbildar i samarbete

Proton Technology har valt att samarbeta med Tekniska Högskolan av flera anledningar, säger Stefan Gustafsson Ledell.

– Först och främst vill vi komma närmare skolans studenter. Samarbetet är ett sätt för oss att marknadsföra oss och knyta kontakter med framtida medarbetare. Men vi vill också dela med oss av vår kunskap till skolans studenter, till exempel i form av kurser och utbildningar.

Enligt Stefan Gustafsson Ledell finns det i Sverige i dag ingen högskola som kan erbjuda utbildning inom Proton Technologys kompetensområde. Därför har man i samarbete med Caterina Zenella, som är professor i ytteknologi på Tekniska Högskolan, inlett ett kunskapsutbyte.

– Bland annat har vi spelat in av våra grundkurser på engelska och tanken är att den på sikt kommer att bli en del av skolans utbud för distansutbildning. Vi är jättenöjda med den här erfarenheten och ser fram emot att få ta emot fler studenter!