Nyheter

Atium startar pilotprojekt – ska rena världens vatten från kvicksilver

Gladium och Chalmers Ventures investerar i Atium, som därmed kan ta ett stort kliv framåt. Bolaget utvecklar teknik som gör det möjligt att rena vatten från tungmetaller – ­ mer effektivt och mer hållbart än någonsin tidigare. Inom kort planeras de första skarpa testerna, för att fånga upp miljö- och hälsofarligt kvicksilver.

Atiums patentskyddade teknik baseras på elektrokemi och gedigen forskning från Chalmers tekniska högskola, som ska rena vatten från kvicksilver. Nu får den unika innovationen värdefull kraft att ta sig vidare mot att göra nytta i världen. Chalmers Ventures investerar i Atium. Nyligen blev det också klart att investeringsbolaget Gladium går in i bolaget och branschkunniga Jan Svärd kommer in i styrelsen.

– Atiums teknologi är precis den typen av teknik som vi vill vara med att utveckla. Den löser ett viktigt miljöproblem, är skalbar, och har en stor kommersiell potential. Atium har också ett mycket ambitiöst team av entrepenörer och forskare och det skall bli mycket roligt att vara med på deras resa, kommenterar Jan Svärd, ordförande på Gladium.

Chalmers Ventures har följt Atium från start där bolaget har gått igenom flera processer och program inom Chalmers Ventures som Encubation, Acceleratorn och nu Scale.

– Jag ser en enormt stor potential i bolaget. Det här är en mycket spännande teknik, som spelar en viktig roll i en global och ytterst angelägen fråga. Här finns också en väldigt bra matchning mellan entreprenörerna och forskaren bakom tekniken, säger Stina Linge affärscoach på Chalmers Ventures.

Utsläpp av kvicksilver i världens vatten – ett allvarligt problem

Det sprids stora mängder kvicksilver i vatten över hela världen. Dagens metoder producerar stora mängder restavfall och är varken miljömässigt eller ekonomiskt hållbara. Bolaget Atium har funnits sedan 2017 och jobbar för en miljö fri från farliga tungmetaller. Deras patenterade teknik i form av ett filter, renar vatten från kvicksilver och tar bort de giftiga ämnena med hjälp av elektrokemi.

Jämfört med befintliga metoder är Atiums vattenreningsteknik mer effektiv och får även bort låga koncentrationer av kvicksilver. Genom att den är selektiv och har en hög verkningsgrad används minimalt med energi. Filtret är också helt återanvändbart.

Börjar i tandvården – siktar på tyngre industri

Snart inleds de första testerna av prototypen. Bolagets huvudsikte är gruvindustrin, industrier inom avfallsförbränning och olika slags saneringsarbete i kemiindustrin. Men först ska tekniken prövas i en annan miljö – på tandläkarmottagningar. Där ska den fånga upp allt löst kvicksilver som klinikernas amalgam-avskiljare inte klarar av att plocka upp.

– I pilotprojektet med klinikerna kan vi testa vår prototyp i små flöden och relativt rent vatten. Förhoppningsvis kommer projektet igång redan nu till hösten och sen är planen att göra en mer storskalig pilot för industrin nästa år, säger Emma Ericson, entreprenör och medgrundare av Atium.

Emma och hennes entreprenörspartner Johan Björkquist, har tillsammans med Chalmersforskaren Björn Wickman som står bakom tekniken, utvecklat Atium till ett bolag på totalt åtta personer.

– Hittills har vi kunnat växa utan investerare. Nu är vi oerhört glada över att få in Gladium och Jan Svärd i bolaget. Det ger oss och tekniken rätt förutsättningar för att nå målet som vi har drivits av från start, vilket är att kunna bidra till en reell och positiv skillnad för mänskligheten och världen, avslutar Emma Ericson. 

Fakta Atium

Atium grundades 2017 och har målet att bidra till en miljö fri från farliga tungmetaller. Bolagets patentskyddade teknik är ett återanvändningsbart filter som tar bort de giftiga ämnena från vatten med hjälp av elektrokemi. Första fokus för utvecklingen är kvicksilver, då det är ett av de farligaste ämnena för mänsklig hälsa, men tekniken har även potential att fånga upp andra tungmetaller. Bolaget ingår nu i Chalmers Ventures program Scale och har tidigare varit del av Encubat och Acceleratorn.

https://www.atium.se

Bild av Michal Jarmoluk