Nyheter

Helsingborg den första plusstaden i resan mot världsutställningen 2030

Statens offentliga utredningar la i veckan ett förslag om en världsutställning 2030 med fokus på att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdslandI utredningen lyfts Helsingborgs stadsmässa H22 upp som den första plusstaden mot världsutställningen 2030. 

– Helsingborgs stad föreslås ta över stafettpinnen år 2022 och växla upp den redan planerade stadsmässan. Då är tanken att lansera plusstaden som en svensk modell för klimatpositiva och hållbara stadsdelar och städer. Helsingborgs arbete med H22 kan vara ett gott exempel för framtida expon skriver utredarna i sitt förslag. Vidare skriver utredningen att stadsmässan i Helsingborg 2022 blir ett intressant exempel på hur en expo och drivkraft i en kommuns innovations- och klimatarbete, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

– Den snabba urbanisering som sker i Sverige och i världen kommer att sätta ramarna för möjligheterna att klara klimat- och hållbarhetsmål för lång tid framöver. Här har vi i Helsingborg både med vårt arbete med visionen 2035 och vårt arbete med stadsmässan 2022 att vara ett viktigt led. Vi blev Sveriges miljökommun för fjärde året i rad, men vi ser många områden där vi tillsammans med näringsliv, civilsamhälle och invånare vill ta kliv fram för att tillsammans bygga framtidens hållbara stad, säger Jan Björklund (S), kommunalråd i opposition.

För mer info om stadsmässan H22 i Helsingborg

H22 City Expo är en internationell stadsmässa i Helsingborg sommaren 2022. Men H22 är också resan dit och den fortsatta färden in i framtiden. H22 är mängder av spännande lösningar som ska ge alla i Helsingborg högre livskvalitet i en smartare och mer hållbar stad.

www.h22.se

Fakta om utredningen

Utredningen ”Kraftsamling för innovativ och hållbar stadsutveckling – Plusstadskoncept och världsutställning 2030 visar vägen till det fossilfria välfärdssamhället”,föreslår tre delar, en världsutställning 2030 med fokus på de koncept med senaste spetstekniken och kunnandet inom alla områden – attraktiva livsmiljöer, framtidens boende och arbetsplatser, fossilfri mat- och energiförsörjning och fossilfri mobilitet, ett plusstadskoncept som betonar samhällsbyggandets värdeskapande och en stafett av plusstadsexpon fram till 2030.