Nyheter

Grönt stål blir grönare

Nu satsar stålproducenten Celsa, med svenskt kontor i Halmstad, stort på egen vätgasproduktion. Nyligen tecknades avtal om att etablera en anläggning för elektrolysbaserad framställning av vätgas i Mo i Rana. Syftet är att helt ersätta fossilt bränsle i valsningsprocessen med grön vätgas och redan 2022 ska produktionen vara igång.

Celsas armeringsstål, som tillverkas i Mo i Rana i Norge men förädlas på flera platser runt om i Sverige, är redan Europas grönaste. Men visionen är större än så. Målet är en helt koldioxidfri produktion. Smältugnen drivs idag med el från vatten- kraft, och nästa steg är att driva valsugnen med egentillverkad vätgas, även den producerad med hjälp av vattenkraft.

– För oss på Celsa är detta ett viktigt initiativ för att uppnå våra långsiktiga hållbarhetsmål. Vi producerar byggmaterial och ser till hela kedjan: grönt stål ger gröna samhällen. Ju mer miljövänligt stålet är desto grönare blir byggindustrin, säger Susanne M. Nævermo-Sand, Sustainability & Communication Manager på Celsa Nordic.

Nyligen tecknade Celsas norska verksamhet, Celsa Nordic, avtal med Statkraft och Mo Industripark AS om en etablering av vätgasproduktion för industriellt bruk. Anläggningen har fått namnet Hydrogen Hub Mo och ska placeras i Mo Industripark. Produktionen kommer att nyttja restprodukter som spillvärme och syre, och vätgasen kommer i första hand att distribueras till Celsa och andra företag knutna till industriparken. Anläggningen beräknas vara igång i slutet av 2022.