Nyheter

Fredrik Antfolk, Jobsafe: ”Alldeles för många olyckor inom industrin och det händer för lite för att förebygga!”

Fredrik Antfolk från Jobsafe uppmärksammar den ”konflikt” som finns idag mellan utbildning för att förebygga arbetsplatsolyckor och vad som faktiskt sker i en artikel i arbetsmiljömagasinet Du och Jobbet.

– Man kan skicka ledningsgruppen på dyra kurser, men det är inte lika självklart med en kurs för anställda om t ex fallolyckor för ett mindre belopp, säger Jobsafes Fredik Antfolk i en intervju i Du och Jobbet.

Företaget Jobsafe utbildar byggbranschen inom bland annat fallskydd, buller, vibrationer och säkra lyft. Sedan 2016 är utbildningarna digitaliserade. Strax över 25 000 personer har gått kurser i Jobsafe regi sedan starten. sedan dess.

Säkerhetstänkandet varierar för mycket i byggbranschen anser Fredrik Antfolk:

– Det finns många företag som är ambitiösa och har total koll på vilken kompetens de anställda har och vad som krävs. Men för många slarvar och ser en utbildning mest som ett papper man måste ha. Man bryr sig inte om innehållet.

Fredrik pekar även på att standarden varierar bland de företag som utbildar:

– Jag drev bemanningsföretag förut och köpte själv in kurser. Jag irriterade mig på att standarden var så skiftande. Det var ett skäl till att jag själv drog igång.
Han efterlyser någon typ av övergripande organ eller myndighet som granskar företagen på det här området.

Fredrik Antfolk har några raka, enkla tips den som upphandlar kurser och utbildningar i säkerhet på afrbetsplatsen:

– Sätt dig in i vilka kunskaper som krävs och orientera dig om vad utbildarna erbjuder. Det är rimligt att den som köper till exempel en truckutbildning vet något om truckar, eller rådgör med den som vet.

– Ställ krav på utbildarna. Jämför utbudet.

– Se långsiktigt på ert behov. För upp frågan om kompetens och säker arbetsmiljö på ledningsnivå.

Vill du veta mer – gå in på www.jobsafe.se – uppge rabattkoden nordiskaprojekt – så får du direktrabatt på nästa kurs.