Nyheter

Projekt löser materialutmaningar i industrin

Lättare än bomull, elektriskt ledande, transparent och böjbart. Med sina många och önskvärda egenskaper har grafen potential att lösa materialutmaningar inom en mängd tillämpningsområden. Här är projekten som ska öka konkurrenskraften hos svensk industri.

Batterier förstärkta med grafen, IR-detektorer för fordonsindustrin och en antibakteriell yta som ska minska antalet vårdrelaterade infektioner inom sjukvården. Det är bara några exempel på de projekt som nu beviljats finansiering i SIO Grafens senaste utlysning.

Totalt har 12 projekt, som både är nya och fortsättningar på tidigare projekt, fått medel från Vinnova. De nära 34 miljonerna omfattar både offentlig finansiering och in kind från projektdeltagare.

– Det är en bra blandning av explorativa projekt, innovations- och demonstrationsprojekt, berättar Elisabeth Sagström-Bäck, programchef för det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen.

Vill tillvarata materialets fulla potential

Projektet Pluto Conductive är ett exempel på ett fortsättningsprojekt och drivs av Chalmers, Chalmers Industriteknik, Nilar AB, Provexa AB, Provexa Technology AB och RISE. Parterna ska tillsammans utveckla en elektriskt ledande grafenbaserad ytbeläggning med korrosionsbeständighet och definierade friktionsegenskaper, och ta fram en uppskalningsbar process där egenskaperna kan demonstreras i verkliga applikationer.

– Vi har redan uppnått förhöjd konduktivitet, men inte tillräckligt för att lösa de krav som finns i många applikationer. I detta projekt vill vi utnyttja grafenets fulla potential genom att mer systematiskt studera och styra till exempel grafenoxidens reduktionsgrad och orientering i ytbeläggningen, säger Christian Werdinius, projektledare på Provexa AB.

Rätt tid att satsa på forskning

Sviterna av Corona-pandemin väntas påverka industrin under en lång tid framöver och på större företag är många fortsatt permitterade.

– Samtidigt som dessa tider innebär många begränsningar är detta ett ypperligt tillfälle att fördjupa sig i möjligheterna med grafen och få resurser att undersöka om materialet kan vara lösningen på utmaningarna inom just ditt företag, säger Elisabeth Sagström-Bäck.

Den 1 september öppnar SIO Grafens nästa utlysning som fokuserar på kommersiella tillämpningar av grafen och andra tvådimensionella material. Mer information finns på siografen.se. Här finns också beskrivningar för samtliga projekt publicerade. Läs mer om dem här.