Nyheter

Ny ordförande för Arctic Business

Lars-Olov Söderström efterträder Mikael Backgård som ordförande för Arctic Business.

Under de senaste åren har Arctic Business slagit rekord efter rekord. 2019 attraherade inkubatorn över 120 miljoner SEK i kapital till medlemsbolagen – mer än någonsin tidigare. Utöver det hade befintliga och tidigare inkubatorbolag 2018 mer än 280 heltidsanställda och bidrog med 38 MSEK i kommunalskatt 2018.

En starkt bidragande orsak till det är Mikael Backgård, som varit ordförande för Arctic Business under de senaste tre åren och styrelseledamot i totalt sju år. Under hans tid har man förutom ovanstående rekordsiffror även hunnit grunda fonden Arctic Ventures.

– Höjdpunkterna har varit många, men att vår inkubator rankades som nummer sju globalt var ett välkommet kvitto på hur mycket vi utvecklats på senare år. Etableringen av Arctic Ventures var förstås också stort, säger Backgård.

Ny ordförande är alltså Lars-Olov Söderström, en av Norrbottens mest meriterade ledare inom företagsutveckling. Kopplingen mellan Arctic Business tidigare och nye ordförande går långt tillbaka i tiden. Backgård jobbade nämligen på Norrlandsfonden tidigare och fick 2005 ett uppdrag av sin dåvarande chef – Lars-Olov Söderström:

– Han bad mig ta fram ett underlag för hur vi kunde satsa på Arctic Business. Så man kan säga att cirkeln är sluten. Nu är det Lars-Olovs tur att ta över stafettpinnen från mig för att stärka positionerna ytterligare – både regionalt och internationellt, berättar Backgård.

Genom sitt engagemang för Norrlandsfonden och Partnerinvest i Norr är Lars-Olov Söderström mycket insatt både i näringslivet i norra Sverige och de utmaningar som tillväxtbolagen i inkubator-verksamheten står inför. Och han tror att Arctic Business kommer fortsätta att spela en viktig roll i det systemet.

– Det som lockade mig med uppdraget var främst Arctic Business stora betydelse och framgång – de har verkligen etablerat sig som en nyckelspelare i innovationssystemet i norra Sverige. Nu hoppas jag med min erfarenhet kunna bidra till att fortsätta den resan, bland annat genom att attrahera mer av det privata riskkapitalet, säger Söderström.

Ny i styrelsen är även Olle Norberg, en annan välmeriterad profil med bakgrund som bland annat generaldirektör för Rymdstyrelsen och platschef för Esrange. Han är nu vice rektor och verksamhetsledare för rymd-verksamheten vid Luleå tekniska universitet.

Övriga styrelseledamöter (omval):

Gry Holmgren Hafskjöld (vd, LTU Holding och LTU Business), Helena Eriksson (vd, Vinter kommunikation), Petter Mikaelsson (koncernchef, Repay).

PÅ bilden: Lars-Olov Söderström (tv) ersätter Mikael Backgård (th) som ordförande för Arctic Business

Foto: Arctic Business