Nyheter

Kompetensutveckling, hållbar gruvdrift och chans för företag att prova robotar

Just nu genomför Alfred Nobel Science Park och projektet Transmission i samarbete med Epiroc en serie seminarier om framtidens elektrifierade gruvfordon. Seminariet består av tre fristående delar som genomförs på distans.

Seminarieserie: Epiroc – framtidens elektrifierade gruvfordon

Just nu genomför Alfred Nobel Science Park och projektet Transmission i samarbete med Epiroc en serie seminarier om framtidens elektrifierade gruvfordon. Seminariet består av tre fristående delar som genomförs på distans.Nästa tillfälle är den 9 juni. Seminarierna riktar sig till nyfikna underleverantörer som vill vara med på Epirocs resa mot ett hållbart samhälle. Vi välkomnar även akademi och andra aktörer som vill veta och lära sig mer.

– Vi kommer att få höra om Epirocs eldriveline-koncept och om varför man kör med batteridrift i gruvor. Vi kommer att dyka ner i teknologin och får också ta del av Epirocs framtidsspaningar, säger Christofer Sund på Alfred Nobel Science Park. Här kan du anmäla dig till seminariet den 9 juni.

Genom projektet KTP får robotföretaget Arho i Hallsberg hjälp till ny kunskap av den nyexaminerade akademikern Fredrik Lidström, som arbetar med stöd av forskare på Örebro universitet. Nu söker Alfred Nobel Science Park ytterligare företag i regionen som är intresserade av att ta emot en akademiker som kan hjälpa till att utveckla verksamheten framåt.

Här kan du läsa mer om projektet.

Tillsammans med andra aktörer genomförs just nu samlade informationsträffar för industrin, både fysiskt och digitalt, om det stöd som finns att ta del av under corona-pandemin. Alfred Nobel Science Park är bland annat delaktiga i projektet Transmission, som har ställt om till digitala kanaler.

Genom Transmission erbjuder Alfred Nobel Science Park workshops och seminarier i syfte att fylla eventuell stilleståndstid med kompetensutveckling. Det finns bland annat seminarieserier om underhåll, introduktion till Lean och grundläggande produktionsteknik. På förfrågan har man också anordnat workshops för första linjens ledare.

Hittills har ungefär 25 företag deltagit vid de träffar som arrangerats i Lindesberg, Kumla och Laxå. Här kan du läsa mer om det.

Robotar som utför tunga och monotona sysslor i jordbruk och industri. AI.MEE-projektet Agtech är ett samarbete mellan Örebro universitet, Region Örebro län och Alfred Nobel Science Park. Målsättningen att utveckla små robotar som ska kunna testas av företag i Region Örebro län.

Inom små och medelstora industrier finns idag en stor efterfrågan på flexibla automationslösningar, enligt Anna Töndel, projektledare på Alfred Nobel Science Park.

– Här ser vi att en automatisering av tunga och monotona sysslor i allt från den lilla bärodlingen till mer traditionell tillverkningsindustrin utan krav på stora investeringar skulle vara till hjälp. Projektet öppnar upp möjligheten för flera lösningar och användningsområden i vår region, säger Anna Töndel.

Här kan du läsa mer om projektet.

Robotlab är ett högteknologiskt labb och en öppen miljö för forskning och utveckling som skapats i nära samarbete med näringslivet. Robotlab, som finns i Teknikhuset på Örebro universitet, lockar i vanliga fall många studiebesök, men är just nu stängt för besökare.

Här kan du kolla in filmer och läsa mer om några av de forskningsprojekt och samarbeten med företag som pågår i Robotlab just nu.