Nyheter

Epiroc vinner stor order för gruvutrustning och service

Epiroc har vunnit en stor order för utrustning och service från Codelco för användning vid Chuquicamata-gruvan i norra Chile.

Codelco har beställt underjordslastare, ortdrivningsriggar, bergbultningsriggar och gruvtruckar, samt flera år av teknisk support och utbildning, för användning vid underjordsgruvan Chuquicamata.Ordern är värderad till mer än MSEK 190 och bokades i april 2020.

Codelco, världens största kopparproducent, öppnade Chuquicamata underjordsgruva 2019. Bolaget förvandlar den över 100 år gamla koppar- och guldgruvan från att vara världens största dagbrott till att bli en högteknologisk underjordsverksamhet. Förvandlingen kommer att förlänga gruvans liv med 40 år, enligt Codelco.

Vi är stolta över att vara en nyckelpartner för Codelco då det väsentligt förlänger livet på Chuquicamata-gruvan på det mest produktiva, effektiva och säkra sättet som är möjligt, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef.

Juan Mariscal, Inköpschef på Codelco, säger:

– Epiroc valdes eftersom de uppfyllde alla tekniska, säkerhets- och prestandakrav som Codelco ställde för Chuquicamata underjordsgruvprojektet, samtidigt som Epiroc var den leverantör som hade det bästa totalerbjudandet ekonomiskt för all sin utrustning.

Ordern inkluderar flera enheter av lastarna Scooptram ST1030 och ST18, ortdrivningsriggen Boomer S2, bergbultningsriggen Boltec M samt Minetruck MT65, underjordstrucken med världens högsta lastkapacitet.

Maskinerna kommer att utrustas med 6th Sense-lösningar för automation, uppkoppling och informationshantering. Lösningarna inkluderar Epirocs Rig Control System, RCS, vilket gör att utrustningen är redo för automation och fjärrstyrning, och Epirocs Certiq-system, vilket möjliggör intelligent övervakning av prestanda och produktivitet i realtid. Leverans av utrustningen äger rum senare i år.

Denna order från Codelco följer förra årets stora avtal om service vid Codelcos Andina-gruva, och en stor order för utrustning för användning vid bolagets El Teninente-gruva.