Nyheter

Unikt projekt i LKAB:s Kirunagruva

Sverige kan bli först i världen med att utveckla en ny miljövänlig metod för att med hjälp av mikrosvampar rena de stora mängder förorenat vatten som måste pumpas upp ur underjordsgruvor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Metoden ska nu testas i LKAB:s Kirunagruva i samarbete med forskare från Naturhistoriska riksmuseet. Fynden som forskare gjorde var okända mikrosvampar.

– En helt ny typ av svamp som hade förmågan att bryta ned olja, så de fungerar som små naturliga reningsverk, kan man kalla det för, säger Magnus Ivarsson, geobiolog och projektledare vid Naturhistoriska riksmuseet till Sveriges Radio Ekot.

Mikrosvampar är små organismer som finns i många olika varianter, jästsvamp och mögel, exempelvis. I vintras tog forskarna från Naturhistoriska riksmuseet prover så långt ner som tusen meter under jord i LKAB:s järnmalmsgruva i Kiruna och hittade mikrosvampar där.

Magnus Ivarsson tror att metoden kan få spridning:

– Visar det sig att det fungerar så är det definitivt något som kan appliceras på andra gruvor i andra delar av världen, det är målet att det ska bli inte bara i Kiruna, utan fungera även på andra platser.