Nyheter

Riksbankens ”gratismiljarder” når inte företagen

Bankerna säger nej på löpande band till företag i krisen. Hittills har man endast lånat ut en bråkdel av Riksbankens ”gratismiljarder”.

– De enda som uppfyller kraven är de som ändå inte behöver låna, säger Dan Johansson på Linde maskiner till siten fplus.

”Det här är i princip gratispengar, som vi förväntar oss att bankerna förmedlar vidare till företagen”, sa riksbankschefen Stefan Ingves under en pressträff den 13 mars när han meddelade att Riksbanken lånar ut 500 miljarder med noll ränta.

Trots riksbankschefens besked har inte pengarna nått företagen.

– Vi blev beviljade sju av de tio miljonerna hos Almi under förutsättning att vi sökte lån för de resterande tre miljonerna hos banken. Men när vi gjorde det fick vi nobben hos vår bank – såvida vi inte gick in och borgade 30 procent privat för lånet, fortsätter Dan Johansson till fplus.

– Det känns såklart olustigt och gå in och sätta sin privata egendom i pant, men vad hade vi för val? Annars har vi lätt kunnat begäras i konkurs. Trots regeringens alla miljarder till stöd så finns det inga incitament för bankerna att låna ut pengar till krisande företag. Kraven på banklån är ändå så hårda så att många som varken vågar, vill eller kan gå i borgen för sitt företag kommer att gå i konkurs, säger Dan Johansson.

”Vi är positiva till denna stödåtgärd samt de övriga åtgärderna som presenterats av regeringen, Riksbanken och Finansinspektionen. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att lån och ökad skuld inte är lösningen för alla företag och att andra stödåtgärder kan lämpa sig bättre”, skriver Niklas Magnusson i ett mejl till fPlus/Arbetsmarknadsnytt.