Nyheter

Skandalprojektet Hästkullen – Miljöbrott, obetalda fakturor, kopplingar till Hells Angels

I den norrländska skogen byggs en av norra Europas största vindkraftsparker. Men plötsligt stannar bygget upp. Miljardsatsningen på förnybar energi förvandlas till en härva av konflikter, miljöbrott och obetalda fakturor – där människor inte vill prata av rädsla för att råka illa ut.

Uppdrag Granskning på SVT uppmärksammar turerna kring det som skulle ha blivit en av norra Europas största vindkraftspark men som nu ser ut att bli en av norra Europas största skandaler i branschen.

I den lilla byn Viksjö utanför Härnösand är 250 personer och över 100 stora maskiner i full färd med att lägga grunden för den stora vindkraftsparken Hästkullen. Vägar byggs, man gör plats för de stora vindsnurrorna som snart ska blicka ut över skogsområdet.

Det ska bli en av en av norra Europas största vindkraftsparker och stå klar nästa år. Men i spåren av miljardprojektet finns konflikter, miljöbrott, obetalda fakturor och människor som hamnat i ekonomisk kris.

Trots miljarderna som investeras i prestigeprojektet finns idag småföretagare, som grävt, sprängt och anlagt vägar – men inte fått betalt. När Uppdrag gransknings team närmar sig visar det sig att många är rädda för att prata. De säger att de känner sig hotade.

Vad är det som pågår på Hästkullen?

Reportaget publiceras på SVT Play onsdag 29/4 12.00. Följ granskningen på svt.se/granskning.

Foto: SVT