Nyheter

Alfa Laval genomför banbrytande materialforskning

Alfa Laval har tillsammans med erfarna forskare vid Lunds universitet, lyckats genomföra den första studien och fotograferingen av rostfritt stål på en extrem atomnivå. Experimentet genererade värdefull kunskap som kommer att användas i Alfa Lavals framtida produktutveckling.

I mars genomförde Alfa Laval ett fyra dagar långt spjutspetsexperiment vid MAX IV:s synkotronljusanläggning i Lund. Experimentet, som genomfördes i samarbete med materialspecialister och erfarna forskare vid Lunds universitet, hade som mål att öka förståelsen för det avancerade synkotroninstrumentet. Man ville även ge en detaljerad insikt i den nanometertunna oxid som skyddar produkter i rostfritt stål från korrosion.

För första gången någonsin kunde det tunna oxidlagret fotograferas vid höga temperaturer. Detta tack vare mikroskopets kapacitet att generera en extrem upplösning.

– Experimentet var mycket framgångsrikt och gav oss värdefulla insikter om oxider och hur dessa reagerar vid höga temperaturer, säger Tom Erixon, VD och koncernchef för Alfa Laval. Rostfritt stål används i många av Alfa Lavals produkter. Bland annat plattvärmeväxlare, separatorer och flödeshanteringsprodukter. Resultaten från experimentet kommer att användas i vår produktutveckling där det kan främja högteknologisk materialinnovation.

Det Sverigebaserade MAX IV-laboratoriet är världens modernaste synkotronljus­anläggning, som använder den mest intensiva röntgenstrålning som någonsin genererats. Laboratoriet gör det möjligt för forskare att studera atomer och molekyler med en diameter på endast några få tiondels nanometer. Det  genererar helt ny kunskap om världen och hur denna fungerar.