Nyheter

Vattenfall pressar underleverantörer

I ett brev till sina leverantörsföretag kräver helstatliga Vattenfall en omedelbar prissänkning med 20 procent fram till slutet av 2020 – i befintliga avtal. Anledningen uppges vara följdverkningarna av coronakrisen. Vidare hotar de med att dra sin hand från de företag som inte ställer upp på prissänkningen, rapporterar siten fplus.

– Jag kan inte uppfatta detta som något annat än ett rent hot från Vattenfall om att dra in framtida affärer. Det är märkligt att regeringen genom sina stödpaket vill signalera att de hjälper företagen, samtidigt som de med andra handen tar pengar från dem, säger Anders Robertsson som är vd för branschorganisationen Maskinentreprenörerna till fplus.

Det handlar bland annat om grävmaskinsföretag som gräver ner elledningar eller andra typer av entreprenadarbeten.

– Våra företag har i snitt fem anställda. Marginalerna är redan hårt pressade. De flesta har inte mer än mellan två och fyra procent. Att gå ut och kräva en 20-procentig sänkning skulle innebära att våra företag skulle vara med och bekosta Vattenfalls leverans, fortsätter Anders Robertsson till fplus.

Maskinentreprenörerna har nu skrivit ett brev till näringsdepartementet där organisationen vill ha svar på varför Vattenfall agerar som bolaget gör.

Men det kanske mest allvarliga i Vattenfalls förfarande är den hotfulla ton som präglar brevet, menar han.

– De skriver rakt ut att de kommer konsolidera de framtida beställningarna hos de leverantörer som anstränger sig och vill stötta Vattenfall, säger Anders Robertsson. Rena maffiametoderna.