Nyheter

All Time High för solcellsanläggningar

Förra året installerades 43 procent fler solcellsanläggningar än året innan i Sverige. Trenden ser likadan ut för Linde energi, som slog rekord i antalet sålda anläggningar år 2019. Trenden ser ut att fortsätta även i år.

– Intresset för solenergi ökar för varje dag som går och många är intresserade av möjligheten att producera sin egen el, säger Richard Järlstam, marknads- och försäljningschef på Linde energi.

Linde energi sålde 2019 totalt tio solcellsanläggningar med en installerad effekt om drygt 155 kilowatt (kW). Hittills i år har bolaget levererat och installerat fyra anläggningar med en effekt om cirka 37 kilowatt (kW).

– De flesta solcellsanläggningar som installeras idag är under 20 kilowatt, med andra ord mindre anläggningar som exempelvis på villatak, säger Richard Järlstam.

– Det här är ett tydligt trendbrott, då det är första gången någonsin som de mindre anläggningarna står för den största delen av kakan, fortsätter Richard Järlstam.

Statistik från Energimyndigheten visar att antalet nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige ökade med 19 000 under 2019. Totalt finns nu 44 000 nätanslutna anläggningar i landet. Även den installerade effekten ökade kraftigt. Effekten ökade med hela 70 procent, och uppgick till 698 megawatt (MW).

– När vi nu går mot ljusare tider med ökat antal soltimmar kommer allt fler hushåll och fastigheter att kunna producera och använda sin egen el. För de som inte kan eller vill skaffa en egen solcellsanläggning kommer vi att erbjuda möjligheten att hyra solpaneler i vår nya solpark, Solhagen i Torphyttan. Men det återkommer vi till lite senare i vår, avslutar Järlstam.

Linde energi säljer kundanpassade och nyckelfärdiga solcellslösningar i samarbete med Kraftpojkarna.

På bilden: Solcellsanläggning på filterhus. Linde energi och Region Örebro län bygger en ny reningsanläggning, som ska förse Lindesbergs lasarett med kyla och dricksvatten. På taket på filterhuset har en solcellsanläggning installerats.

Foto: Linde Energi