Nyheter

Minesto installerar två marina kraftverk på Färöarna

Minesto och dess samarbetspartner, det färöiska elbolaget SEV installerar två marina kraftverk i Vestmannasund, Färöarna. Där ska kraftverken ska anslutas till elnätet.

– Vi har haft stort stöd av SEV och de färöiska myndigheterna för att nå detta avgörande framsteg. SEV har gjort ett utmärkt arbete och drivit en mycket effektiv process för att säkerställa alla nödvändiga tillstånd för våra första installationer på Färöarna, säger Martin Edlund, VD för Minesto.

De beviljade tillstånden och samtyckena omfattar två DG100-system som kommer att installeras i Vestmannasund. Det sker i samarbete mellan Minesto och SEV. Minesto har beviljats ​​offentlig finansiering om totalt cirka 3,5 miljoner euro genom EUs EIC Accelerator och Energimyndigheten för genomförandet av Vestmannasund-projektet och utvecklingen av det marina kraftverket DG100.

Tidigare denna månad meddelade Minesto att bolaget genomför fabriks- och drifttester av kraftverket DG100. På platsen i Vestmannasund där kabelanslutning för Minestos två kraftverk ska ske till elnätet genomför SEV för närvarande nödvändiga infrastrukturarbeten.

Minesto tillkännagav också etableringen av ett färöiskt dotterbolag som ska facilitera och vidareutveckla pågående och framtida installationer.

– Vi är nöjda med framstegen i vårt gemensamma projekt, vilket kommer att bana väg för ett betydande tillskott av förutsägbar förnybar elproduktion på Färöarna, säger Martin Edlund.

Bild av Aline Dassel