Nyheter

Det finns stor potential för bioenergi branschen står redo för att leverera

Bioenergi har potentialen att fortsätta stå för en stor del av Sveriges energianvändning. Det framgår av Svebios Färdplan Bioenergi, som nyligen presenterats i anslutning till regeringsinitiativet Färdplan för ett fossilfritt Sverige.  

Bioenergi har spelat en viktig roll i den pågående energiomställningen hittills och har stor potential att fortsätta spela en avgörande roll. Och det finns resurser även framöver.

– Biomassan finns. Biobranschen står redo att leverera. Låt oss ta vara på den möjligheten, säger Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

Bioenergin beskrivs av Svebio som Sveriges största energikälla som redan idag står för 38 procent av Sveriges energianvändning. Den har mer än fördubblats sedan 1990-talets början, och bedöms kunna fördubblas en gång till fram till 2045.

– Potentialen för bioenergi är stor på global nivå. Den behöver bara yta, näringsämnen och vatten för att växa till och överskottet är stort. De största potentialerna i Europa finns idag i Central- och Östeuropa, säger Kjell Andersson, kommunikationschef vid Svebio.

I Sverige har förråden av biomassa i skogen ökat kraftigt under lång tid trots att mycket skog också har tagits ut. Och biomassan ökar över hela världen. FN-organet för förnybar energi, IRENA, hänvisar till satellitbilder som visar att jorden i dag är grönare än på 1990-talet.

Betydande möjligheter

Svebios Färdplan Bioenergi redovisar att det finns betydande möjligheter att öka tillförseln av biomassa från både skogen, jordbruket och från avfall, restprodukter och biprodukter, tillräckligt för att möta de ökande behoven. Utöver den naturliga tillväxten finns möjligheten att även odla energigrödor.

Att göra Sverige fossilfritt kommer att kräva en ökad tillförsel av omkring 100 TWh biobränslen. Potentialen för ökad tillförsel ligger på 82 TWh på kort sikt och 147 TWh på längre sikt.

Om 25 år kommer Sverige att kunna använda 250 TWh bioenergi, slår Svebio fast. Det är en fördubbling jämfört med användningen av inhemskt producerad biomassa idag.

– Volymerna räcker för att klara de behov som redovisats i färdplanerna från Fossilfritt Sverige och de behov som finns för att ställa om inhemska transporter i enlighet med riksdagens mål, säger Kjell Andersson.

Stor potential i bättre tillvaratagande

”Den biomassa som idag används för energiändamål, liksom den tillkommande biomassan, utgörs i huvudsak av biprodukter, restprodukter och avfall från skogsbruket och jordbruket och de industrier som förädlar skogsbrukets och jordbrukets råvaror. Dessutom används betydande volymer biogent restavfall från samhället”, skriver Svebio i sin Färdplan.

De största potentialerna för ökad tillförsel finns i bättre tillvaratagande av skörderester i skogsbruket, från avverkningar som grot (grenar och toppar) och stubbar. Därtill finns potential i ökad odling av energigrödor på åkermark och tillvaratagande av restprodukter i jordbruket.

Bildtext: Den svenska skogens restprodukter kan stå för en stor del av Sveriges framtida energibehov

Foto: Rebecka Ramstedt